Uienhandel houdt prijsniveau boven € 10 niet vast

02-12-2021 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De beurs in Emmeloord verlaagt de notering voor gele zaaiuien in bewaring.

Het is een stapje terug vergeleken met vorige week. Telers geven wat makkelijker uien weg en € 10 per 100 kilo is deze week de bovenkant van de notering geworden.

Geen risico nemen

Het lijkt erop dat sommige telers een gedeelte van de uien voor de jaarwisseling willen verkopen. Daarnaast staat de bewaarbaarheid iets meer ter discussie. Telers met heel goede kwaliteit laten de uien in ieder geval niet los. Verwerkers kopen wel uien bij, maar teren ook iets in op de eigen voorraden om niet teveel risico te lopen na de jaarwisseling wanneer grote afnemers zoals Senegal en Ivoorkust wegvallen.

West-Afrikaanse landen

Voor de tijd van het jaar is de uienafzet niet zo gek; in week 45 ging er zo’n 35.500 ton weg. Sommige sorteerders ervaren de vraag deze week als ietwat onregelmatig. Het gros van de uien wordt verwerkt voor de West-Afrikaanse landen. Wereldwijd doen alle bestemmingen wel mee in meer of mindere mate. Het voelt rustiger dan vorig jaar; toen gingen deze periode van het jaar veel uien in kleinverpakkingen naar Aziatische landen door het exportverbod op Indiase uien. En voor de brexit van start ging, werden op voorhand meer uien naar Groot-Brittannië gestuurd.

Afzet Polen

Er gaan mindere uien naar Polen, maar er is ook wat vraag vanuit Poolse supermarkten. Hoe groot het volume uien naar Polen precies is blijft onduidelijk, omdat die afzet niet goed wordt geregistreerd. Voor zover bekend is er nu geen zicht op gaten in de wereldmarkt.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer