Doorgaan naar artikel

Uienhandel is slappe hap

Foto: Hans Banus

Foto: Hans Banus

Het loopt deze week niet echt soepel in de uienhandel. Alles bij elkaar gaat het moeizaam.

De meeste uien gaan momenteel naar West-Afrikaanse landen en naast de afnemers zoals het Verenigd Koninkrijk, Aziatische en Europese landen, is er geen extra vraag. De prijzen op de beurs in Emmeloord voor gele zaaiuien af land zakken naar € 10 per 100 kilo aan de bovenkant van de notering en dalen daarmee onder het niveau van een jaar eerder voor de 60% grof-sortering.

Lagere prijzen

Ook de prijs voor rode uien staat onder druk. Veel rode uien worden afgezet in de horeca, die door corona hard wordt getroffen. Vanuit Brazilië is interesse getoond in rode uien, maar er is nog niet overgegaan tot aankopen. Wel gaan er wat gele uien naar Brazilië.

De handel en verwerkers zijn over het algemeen niet positief gestemd. Een boot laden voor Senegal zorgt voor meer werk in de verwerking, maar dat zorgt niet voor verandering in de markt. De Senegalese markt is overspoeld met uien. Ongunstig weer, regen en warmte, in Dakar zorgt ervoor dat de uien slecht te bewaren zijn op matige opslagmogelijkheden die het land biedt. De uienprijzen staan onder druk, waardoor klanten van Senegalese importeurs geen grote volumes tegelijk inkopen. Dit omdat ze weten dat de volgende boot goedkopere uien brengt. Dat helpt niet mee in de doorloop.

Goed gegroeid

De uien groeien goed. De regen in juli en augustus heeft behoorlijk wat kilo’s aangebracht. Verschillende verwerkers verwachten dat gemiddeld wel zo’n 50 ton per hectare wordt gehaald dit seizoen voor de zaaiuien. Er zijn percelen van 30 tot 40 ton, maar ook van 70 tot 80 ton per hectare.

De hoofdoogst moet nog losbarsten. Voor komende week wordt goed weer afgegeven, dan wordt er vast veel gerooid. Als de export niet beter gaat, lopen dan blijft de druk op de prijzen is de verwachting. Het weer bepaald komende weken of de druk op de markt nog groter wordt. Als na het mooie weer toch neerslag komt kan dat voor iets verlichting in aanbod zorgen.

Prognose: prijsdruk voor uien.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin