Uienhandel is wat rustiger

05-03-2020 | |
Veel verwerkers hebben twee weken tot een maand uienvoorraad beschikbaar. - Foto: Hans Banus
Veel verwerkers hebben twee weken tot een maand uienvoorraad beschikbaar. - Foto: Hans Banus

Het is deze week rustiger op de uienmarkt vergeleken met voorgaande weken.

Er wordt iets meer een afwachtende houding aangenomen door kopers. De prijsverhoging op vooral grove uien zorgt ervoor dat de lagere prijs voor middelmaat deze uien aantrekkelijker maakt. De beurs in Emmeloord verhoogt deze week de notering voor gele zaaiuien 60% grof met € 0,75 naar € 16 tot € 18 per 100 kilo. Voor grove uien zijn voor levering binnen drie weken nog zaken gedaan voor hogere prijzen. Voor uien 30% grof daalde de notering met € 0,50 naar € 13 tot € 16 per 100 kilo.

Twee weken tot een maand uien op voorraad

Veel verwerkers hebben twee weken tot een maand uienvoorraad beschikbaar. Als het rustig blijft qua afzet, dan is deze voorraad zo’n zes weken goed. De meeste verwerkers en sorteerders hebben de voorraden redelijk laag gehouden, deels omdat de uien relatief duur zijn. Degene met te veel voorraad willen eigenlijk wel door met verwerken. Dat zorgt voor druk op de baalprijzen.

De overzeese export verloopt namelijk wat traag. India mag weer exporteren. De afzet naar landen zoals Bangladesh was in het nieuwe jaar al teruggezakt en blijft dat doen.

De vraag vanuit supermarkten is deze periode juist wat sterker, omdat consumenten meer behoefte hebben aan lang houdbare producten.
De vraag vanuit Europese landen kabbelt deze week een beetje door. De onderkant van de markt is iets steviger door vraag vanuit Polen. Maar vooralsnog zijn de meeste telers niet geneigd om de schuurdeuren te openen voor verkoop.

Rode uien prima gevraagd

De handel in rode uien loopt wel weer prima door, veelal naar West-Europese landen en Azië. Er is hier en daar nog wel een box met vrije rode uien, maar het aanbod is beperkter dan andere jaren.

De beurs in Emmeloord noteert voor rode uien 30% grof op € 25 tot € 30 per 100 kilo (+ € 1,50). Voor rode uien 60% grof is genoteerd op € 25 tot € 35 per 100 kilo (+ € 1). Er was eerder dit seizoen veel vraag naar rode uien door het wegvallen van India als exporterend land. En in omliggende landen zoals Bangladesh en Sri Lanka is men gewend om rode uien te eten, waardoor gaten in de markt zijn ingevuld.

Prognose: telersprijzen onder druk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer