Doorgaan naar artikel

Uienhandel loopt goed door

Verwerken van uien. Verwerkers draaien momenteel op volle toeren. - Foto: Ruud Ploeg

Verwerken van uien. Verwerkers draaien momenteel op volle toeren. - Foto: Ruud Ploeg

Er is een brede vraag naar uien, verwerkers draaien op volle toeren. Dat stemt de markt gunstig.

De vraag naar gele zaaiuien loopt goed door en ook rood doet aardig mee. Maar de vraag naar rode uien loopt niet meer zo vlot als de voorgaande weken. De vraag is over het algemeen breed en verwerkers draaien op volle toeren. Dat zorgt voor een goede stemming op de uienmarkt.

De beurs in Emmeloord noteert zowel voor gele zaaiuien af land als geschikt uit bewaring € 1 tot € 1,25 hoger. De notering voor rode uien 30% grof daalt met 50 cent naar € 16 tot € 18 per 100 kilo. En staat daarmee op hetzelfde prijsniveau als rode uien 60% grof.

Prijs rode uien herstelt

Voor rode uien zijn de prijzen de afgelopen weken hard gestegen, waardoor deze nu wat herstellen naar een lager niveau. Exporteurs zijn iets voorzichtiger met de afzet, omdat het vier weken duurt om de uien in Azië te krijgen en het onzeker is tot wanneer het exportverbod van India stand houdt.

Naast de afzet van rode uien naar Azië gaan ook veel gele uien die kant op, naar onder meer Bangladesh, Filipijnen en Maleisië. Waar het afzetseizoen dit jaar wat aarzelend van start ging, loopt het ondertussen mooi door. Dat blijkt uit de exportcijfers van week 39 waarin ruim 39.000 ton uien zijn afgezet.

Prima kwaliteit

De kwaliteit van de uien is over het algemeen prima. Hier en daar komt wat fusarium voor door het beregenen van de uien. De laatste uien die niet voor de neerslag van het land zijn gehaald, komen binnen.

Prognose: redelijk stabiele uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin