Doorgaan naar artikel

Uienhandel schakelt een tandje terug

Uienprijzen stegen hard, maar op de uienmarkt zet de prijs nooit in één lijn door. - Foto: Lex Salverda

Uienprijzen stegen hard, maar op de uienmarkt zet de prijs nooit in één lijn door. - Foto: Lex Salverda

De uienhandel loopt nog steeds goed. De piek door het hamstergedrag is voorbij, omdat het supermarktkanaal is gevuld. Zo hebben verschillende Europese importeurs vorige week goed ingeslagen, waardoor eerst de eigen voorraad wordt weggewerkt.

En consumenten passen zich aan het ‘nieuwe normale’ aan. Daardoor is er na een paar topweken eind vorige week een terugslag gekomen. Uienprijzen stegen hard, maar op de uienmarkt zet de prijs nooit in één lijn door. Waardoor de afzet deze week in deze lagere versnelling verder gaat. Ook op een iets lager prijsniveau. De baalprijzen liggen gemiddeld zo’n € 4 lager tussen € 20 en € 28 per 100 kilo dan een week eerder. De telersprijzen voor uien dalen deze week dan ook iets op de beurs in Emmeloord bij een rustige stemming.

Rustige afzet overzee

Wellicht dat de prijsdaling van de baalprijs de overzeese export iets helpt. Deze periode gaan uien mondjesmaat naar overzeese bestemmingen zoals de Cariben, Azië en Afrika. Die afzet druppelt rustig aan door. Zoals gebruikelijk voor de tijd van het jaar vindt de meeste uienverkoop in Europa plaats.

Minder gebruikelijk is dat de horeca geen uien afneemt, maar dat het product via de supermarktroute de weg naar de consument moet vinden. Voor verwerkers betekent dit dat vooral de bedrijven die kleinverpakkingen leveren, heel druk zijn. In de groothandels is het rustig. Het is lastig inschatten hoeveel uien er weggaan, want sommige sorteerders en verpakkers hebben het erg druk. Terwijl bedrijven die geen kleinverpakkingen doen soms stilliggen.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin