Uienhandel slap, telersprijs stabiliseert

Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De noteringen van Emmeloord lieten donderdag 1 april voor de gele zaaiuien voor het eerst weer een plusje te zien.

Dat het prijspeil aan de onderkant iets is verbeterd, geeft precies weer wat de afgelopen tijd speelde. Telers hebben druk op de ketel gezet om nog liggende partijen te slijten, die bij langer bewaren niet meer onder de gewenste kwaliteitscategorie zouden vallen. Het prijspeil is verder gedrukt doordat voor bestemmingen overzee andere productielanden, bijvoorbeeld Egypte, uien voordeliger kunnen aanbieden.

Er is al met al dus nog steeds een slappe handel in de uien. Het beeld is dat er hooguit iets betere vraag ontstaat in Europa, over de hele linie, maar zoals gezegd, overzee schiet het niet op. Er zijn exporterende verpakkers die nu uien wegzetten tegen lage tarieven om er maar vanaf te zijn. De baalprijzen zijn verlaagd. Middels, de maten 50 tot en met 70 gaan nu, begin april, weg voor € 17,50 per 100 kilo. De grovere 60/80 scoren een euro meer. Drielingen is een lastige categorie, gezien de kwaliteitsproblemen die sterk opspelen in de kleinere maten uien. Goede halen een baalprijs van € 23. Maar dat is echt zoeken. Wat dubieuze kwaliteiten uien betreft, er gaat volume met veel schot weg naar Polen voor € 7 per 100 kilo. Waar iets minder schot de kwaliteit drukt, gaan de uien weg voor € 10.

Prognose: prijs gelijk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.