Uienhandel stelt zich afwachtend op

09-01-2020 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De handel is wat afwachtend omdat de twee belangrijkste afzetlanden voor de eerste helft van het exportseizoen, Senegal en Ivoorkust, wegvallen.

Daardoor wordt het wat stiller voor verwerkers. Verpakkers en sorteerders zijn goed ingedekt voor januari. De baalprijzen staan wat onder druk en liggen gemiddeld rond € 20 per 100 kilo. Er is veel middelmaat verwerkt de afgelopen periode, waardoor de voorraad drielingen is toegenomen. Door de goede voorraad en weinig afzet wordt voor drielingen ondertussen € 17 tot € 18 per 100 kilo in de baal betaald. De telersprijzen op de beurs in Emmeloord dalen deze week iets. De stemming is rustig met weinig handel. Positief is dat de mindere partijen zo goed als zijn weggewerkt. En telers met goede kwaliteit in de schuur laten de uien niet los.

Bemonsterde uien voor India

De mindere beschikbaarheid van containers maakt het lastig om uien naar Azië te verschepen. De extra vraag door het wegvallen van Indiase uien op de wereldmarkt heeft dit seizoen voor nieuwe lijntjes gezorgd en daardoor is het soms lastig om beschikbare containers voor de uien te vinden. Verder moeten de uien die naar India gaan vanaf 15 januari weer worden bemonsterd op stengelaaltjes. Het was een tijdje onduidelijk, maar een verplicht monsteronderzoek moet plaatsvinden. Het kan zijn dat de bemonsterde uien die anders naar Indonesië zouden gaan naar India kunnen. De afzet naar Indonesië loopt dit jaar slecht doordat de EU restricties heeft opgelegd voor het gebruik van palmolie in biodiesel. Palmolie is een groot exportproduct van Indonesië. Daarom weigert Indonesië verschillende EU-producten, waaronder uien en zuivel.

Bodem in de markt

Polen is goed aan de markt. Er lijkt een bodem in de markt te zitten, doordat prima uien voor 10 cent in Polen worden afgezet. Er moet blijken hoeveel uien de EU kan hebben. Er is al veel export geweest, maar ook veel geoogst. Grofweg zou de weekexport na de jaarwisseling rond 23.000 ton moeten zitten. Als India en Bangladesh niet blijven vragen of en land zoals Brazilië niet weer aan de markt komt kan de afzet inzakken.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer