Doorgaan naar artikel

Uienkopers wachten op zaaiuien

De eerste partijen zaaiuien worden volgende week gerooid. - Foto: Henk Riswick premium

De eerste partijen zaaiuien worden volgende week gerooid. - Foto: Henk Riswick

De baalprijs voor plantuien ligt rond € 15 per 100 kilo. Voor zaaiuien komt daar een paar euro bij.

Het is erg stil op de uienmarkt. Handelaren hebben eigenlijk geen werk, omdat er geen vraag is. De handel in plantuien is zeer karig. Er is meer aanbod dan vraag en de prijs staat onder druk.

Telerbeurs Goes

De telersbeurs in Goes noteerde begin deze week voor plantuien af land € 7,50 tot € 8 per 100 kilo (-€ 1,75). De notering kwam tot stand met weinig transacties. En de beurs startte 2 augustus met een eerste droog-uit-de-schuur-notering voor plantuien met € 8 tot € 10 per 100 kilo.

Bij de beurs in Emmeloord staan deze week nog geen uiennoteringen op het bord. In het Zuiden zijn begin deze week vier transacties gemeld tussen € 5 en € 8 per 100 kilo op de transactielijst van de Holland Onion Association (HOA). De baalprijs voor plantuien ligt rond € 15 per 100 kilo. Voor zaaiuien zal er dan een paar euro bovenop komen.

Kwaliteitsproblemen

Exporteurs werken liever met zaaiuien, aangezien die minder gevoelig zijn voor kwaliteitsproblemen dan plantuien. Bij de plantuien komen hier en daar problemen zoals rot in de nek voor. De problemen zitten veelal nog in een vroeg stadium en goed drogen is essentieel. Het blijft opletten. Voor plantuien lijkt niet echt een bodem in de markt te zitten, omdat Polen ook niet direct staat te springen om ze te importeren; de laatste jaren is de eigen teelt in Polen verder ontwikkeld.

Zaaiuien

De eerste partijen zaaiuien worden volgende week gerooid. Vanaf eind volgende week gaat langzaamaan de aanvoer van zaaiuien lopen.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin