Uienmarkt blijft kansrijk; prijs blijft stijgen

01-12-2022 | |
Voor telers met kwaliteitsuien ziet het verloop van dit afzetseizoen er goed uit. - Foto: Peter Roek
Voor telers met kwaliteitsuien ziet het verloop van dit afzetseizoen er goed uit. - Foto: Peter Roek

De uienprijzen stijgen maar verder dit seizoen. Zowel de beurs Emmeloord als Goes tikken voor de grove exemplaren € 40 per 100 kilo aan deze week. Dat is wederom een echte mijlpaal.

Dat is nog niet het plafond, want voor levering mei worden zaken gedaan voor € 60. Dat zijn extreem hoge bedragen. Er zijn weleens vergelijkbare bedragen betaald, maar dat was altijd in de staart van het seizoen op een moment dat nog weinig uien beschikbaar waren.

Tegenvallende oogsten in Europa en veel fusarium

Dit heeft alles te maken met de tegenvallende oogsten in Europa. Of die prijzen ook daadwerkelijk worden betaald, ligt natuurlijk aan de kwaliteit. Dat is het grootste aandachtspunt nu de markt op zo’n hoog niveau ligt. Zo’n topprijs moet immers nog wel worden waargemaakt.

Fusarium komt veelvuldig voor en door het relatief warme najaar was goed drogen voor telers niet eenvoudig. Aan uienbezitters dus de schone taak om het afzetmoment goed te bepalen. Het is immers zonde als je voor € 50 kunt tekenen en je uien uiteindelijk voor € 25 naar Polen vertrekken.

De beurs in Middenmeer noteerde woensdag 30 november op € 32 tot € 37 per 100 kilo voor gele zaaiuien 60% grof (+€ 2). De telersbeurs in Goes noteerde voor gele zaaiuien 60% grof op de laatste dag van november € 3,50 hoger op € 32 tot € 40.

Boten met uien voor Afrika komen moeilijk vol

Het is lastig om de boten voor Afrika vol te krijgen, omdat iedereen stevig op z’n uien zit. Deze snel stijgende markt is spannend voor de handel, omdat je al gauw achter de feiten aanloopt. Tegelijkertijd heb je een klantenbestand dat deze hoge prijzen amper of zelfs niet kan betalen. De baalprijs gaat aardig met de telersprijs mee, maar de vraag is minder stabiel; zodra er concurrentie opstaat of eigen oogst in zicht komt, dan gaan die uien voor. Dat verschijnsel doet zich in Azië al voor.

De verwachting is dat Europese afzet in de tweede seizoenhelft kansrijk is. Daar zijn de pijlen nu wel op gericht. Echter, ook hier ligt concurrentie op de loer, zeker bij een hoog prijsniveau. Voor telers met kwaliteitsuien ziet het verloop van dit afzetseizoen er goed uit. Verwerkers zullen elkaar bij de lagere volumes nog sterker beconcurreren. Stilliggen kost geld, maar zal voor sommige bedrijven wel de realiteit zijn.

Betere kwaliteit rode uien, afzet minder soepel

De kwaliteit van rode uien is iets beter dan van gele, maar de afzet verloopt minder soepel door het gebrek aan grove rode uien. De fijne partijen geven druk op die markt, die nu tussen de € 25 en € 35 zit. Dat is goed, maar niet zo goed als de markt voor gele uien.

Prognose: verdere prijsstijging

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer