Doorgaan naar artikel

Uienmarkt kijkt kat uit de boom

Foto: Ruud Ploeg premium

Foto: Ruud Ploeg

Het is rustig op de uienmarkt. Kopers zijn voorzichtig en kopen niet meer dan nodig. Men is vooral benieuwd wat er gebeurt als er volgende week volop gerooid kan worden. De baalprijzen staan wel wat onder druk door aanbod plantuien, deels van mindere kwaliteit. Telersprijzen voor zaaiuien blijven wel goed op niveau. Veel handel is er niet.

Het gros van de plantuien zijn wel binnen. Plantuien worden hier en daar opgeruimd voor lagere prijzen, omdat het aanbod aan zaaiuien gaat toenemen. En dat maakt dat er ook druk op de baalprijs komt. De baalprijs van de plantuien zakt naar zo’n € 50. De prijs van van de zaaiuien is wat stabieler en ligt op zo’n € 55 per 100 kilo.

Hoge prijzen bij start seizoen

De beurs in Emmeloord noteert voor gele zaaiuien afhankelijk van de grofte € 32 tot € 40 per 100 kilo. De stemming in de handel van rode uien blijft vast. Aan de onderkant worden de noteringen iets verhoogd. De bovenkant blijft voor de grovere partijen rode uien onveranderd op € 50 per 100 kilo.

Het zijn zo aan het begin van het seizoen hoge prijzen. Er is in de handel dan ook wel enige zorg of de markt deze hoge prijzen wel aan kan. De betalingsrisico’s op dit prijsniveau zijn enorm. Aan de andere kant zijn de opbrengsten zeker niet super. Het is maar de vraag in hoeverre de schuren vol komen.

Wachten op oogst zaaiuien

Qua export is het op dit moment vrij rustig. Deze week hoeven verwerkers geen boot met uien te laden voor Afrika. Voor volgende week staat er eentje op de planning. Het maakt dat het rustig aanvoelt op de markt. West-Afrikaanse landen zijn nog steeds de belangrijkste afnemers. De verwachting is wel dat met een lagere baalprijs meer interesse gaat komen van andere bestemmingen.

De zaaiuien moeten nog geoogst gaan worden. In het zuiden van Nederland wordt verwacht dat het gros met een week of drie van het land komt. Al is het lastig inschatten wanneer wat precies binnenkomt. Het weer is een belangrijke factor daarin en dat is afwachten.

Prognose: redelijk stabiele prijs zaaiuien.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin