Uienmarkt raakt vaster gestemd

20-02-2020 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Door te grote sorteercapaciteit is stijging van de baalprijs een probleem terwijl inkoop duurder wordt.

De uienmarkt is erg vast gestemd. De noteringen van zowel Goes als Middenmeer en Emmeloord stegen deze week met een € 0,50 tot ruim een euro per 100 kilo voor beide categorieën gele zaaiuien.

Nieuwe koopronde

De prijsstijging is vooral geïnitieerd door verwerkers die begin deze maand in arren moede een nieuwe koopronde zijn ingegaan. De voorraden waren onderhand op. Tot aan de tweede week van februari was de stemming afwachtend. Het uien-verkoopjaar bevindt zich momenteel immers in een overgangsfase. De export maakt een omslag waarbij het zwaartepunt beduidend minder op de leveringen in West-Afrika liggen. De verwachting bij velen was dat daardoor de prijzen wel zouden gaan zakken.

Goed geoogst in Europa

De afzet in de EU zelf beloofde minder potentie te hebben dan in andere jaren. Er is Europa-breed goed geoogst, met alleen Polen als uitzondering. Door uitblijvende prijsdaling sloeg het sentiment om en kwam er meer animo voor inkoop, het ging ineens hard. De telers hebben daarop lauw gereageerd en houden de uien vast. De uienmarkt is daardoor ‘lui duur’.

De baalprijs ligt tussen € 17,00 per 100 kilo voor de maat 40/60 en € 20,00 voor 60/80. Dit prijsniveau staat onder druk. Vanwege de te grote sorteercapaciteit zal het moeilijk zijn een stap naar boven te maken. Op basis van de inkoop is die eigenlijk wel nodig.

Prognose: prijs stijgt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer