Uienmarkt rustig met gros van de uien in opslag

29-09 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het is op dit moment niet heel druk op de uienmarkt qua handel. Af land zijn de meeste uien al wel verhandeld en wat nog op het land ligt, laat zich er plaatselijk lastig af halen door de nattigheid.

De baalprijs staat iets onder druk. Een tijdje geleden bood niemand uien aan. Dat gebeurt nu wel, waardoor prijsdruk ontstaat. Afnemers van de verwerkte uien voelen die prijsdruk en nemen daarom een afwachtende houding aan. Telers zijn niet onder de indruk van de prijsdruk voor uien in de baal en zijn vasthoudend.

Uienprijzen stabiel

Prijzen zijn zo goed als stabiel. De beurs in Emmeloord noteert deze week niet meer voor uien uitgegroeid af land. Voor uien droog uit de bewaring wordt tussen € 26 en € 31 per 100 kilo genoteerd bij een rustige marktstemming. De verwachting is dat het de komende weken ook nog rustig blijft.

Er wordt momenteel niet makkelijk een partij uien verkocht. Telers die de uien in de schuur hebben liggen laten ze voorlopig zitten en wie nog uien op het land heeft wacht op droog weer. Vorige week is tijdens de droge dagen veel binnengereden in aardappelschuren, mede omdat geen vrachtwagens beschikbaar waren.

Gen notering rode uien

Voor rode uien werd deze week niet genoteerd. Er is te weinig export en daardoor geen vraag vanuit verwerkers. Om tot een waardige notering te komen moeten voldoende transacties worden ingebracht, want één prijs is geen notering. Daarnaast worden rode uien veel meer op termijn ingekocht dan gele uien. En voor de inbreng van een notering geldt dat de partij binnen drie weken moet worden geleverd.

Prognose: stabiele uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer