Uienmarkt sukkelt voort, met prijsdruk

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De telersprijzen voor uien zijn in de afgelopen weken weinig in beweging gekomen.

Een euro erbij aan de onderkant, eentje erbij aan de bovenkant, daar bleef het bij. Opvallend is het aanhoudend ontbrekende verschil in prijs voor de middenmaat en de wat grovere partijen. De markt kenmerkt zich door wat meer activiteit dan vorige week, maar op een lager prijsniveau.

Notering Emmeloord

Emmeloord zette de notering van de gele zaaiuien aan de onderzijde 50 cent hoger en verlaagde de bovenkant met een euro, naar € 15 per 100 kilo. Dat is per saldo € 0,25 minder, bij een marktstemming die wijzigde van flauw naar rustig. In de handel is de baalprijs voor de middelmaten nu circa € 18. Voor de wat grovere sorteringen, vooral bestemd voor afzet binnen de EU, is iets meer vraag, deze doen € 19. De echte kleinere uien, drielingen, gaan momenteel van de hand voor € 21 tot € 22.

Weinig perspectief

Feitelijk is er nog weinig perspectief, met moeizame afzet overzee en binnen Europa scherpe prijzen. Voor rode uien steeg de telersprijs in Emmeloord een euro. Er is in dit segment vrijwel geen supermarktkwaliteit meer te vinden. Rode uien zijn daarvoor te zwak geworden. Om toch te proberen die kwaliteit te vinden, wordt hier en daar meer betaald, maar het valt overal tegen. De baalprijs rood beweegt dan ook niet.

Kwaliteit gaat achteruit

De kwaliteit van de uien gaat zienderogen verder achteruit. Partijen waarin geen schot voorkomt, zijn zeldzaam. Verder is er sprake van slijtage en, als gevolg van de droogte, van kaal vallende uien. Problemen komen dikwijls pas tot uiting aan de band van de verwerkers.

Prognose: prijsdaling

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen