Uienmarkt wacht af tot Europa de afzet overneemt

19-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het is rustig op de uienmarkt. De afgelopen weken zetten de telersprijzen voor uien stapjes omlaag. Daardoor staat de baalprijs ook onder druk.

Waar begin januari nog zaken werden gedaan voor € 51 tot € 52 per 100 kilo in de baal, ligt de baalprijs nu gemiddeld rond € 48. De beurs in Emmeloord noteert deze week voor gele zaaiuien tussen € 40 en € 46 per 100 kilo voor alle maatsorteringen.

Europa pakt het stokje van uienafzet nog niet over

De markt is afwachtend en klanten ook, omdat de prijzen dalen. De overzeese export is minder geworden en Europa pakt het stokje nog niet over. In de eerste helft van het afzetseizoen zijn 764.378 ton uien afgezet. In week 52 liep het exportvolume terug naar een kleine 18.000 ton, blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis. Dat is 44% minder dan in de voorgaande week werd afgezet.

Voor de landen die al aan de markt waren, kabbelt het sorteer- en verpakwerk door. Er zijn nog geen gaten gevallen die door Nederlandse uien kunnen worden gedicht.

Wachten tot de Europese vraag aantrekt

Eigenlijk weet niemand hoe lang het duurt voordat de vraag aantrekt. Vanuit verschillende Zuid- en Zuidoost-Europese landen wordt wel geïnformeerd, maar de Nederlandse uien zijn inclusief transportkosten nog te duur. Omdat nog geen zicht is op goede afzet kopen verwerkers en exporteurs eigenlijk geen uien in.

Sommige telers kiezen voor zekerheid en andere telers hebben het volste vertrouwen in de markt en de kwaliteit van de uien en wachten met verkopen. Daaruit blijkt het vertrouwen dat de uienprijzen op termijn stijgen.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer