De uienoogst van 2020 is bijna klaar. Vanwege de neerslag in de oogsttijd is alertheid geboden op de kwaliteit. Partijen verrassen onaangenaam met hoge percentages bacterie. Fusarium en watervellen komen ook voor.
Vooral in het Zuidwesten gooide overmatige neerslag roet in het eten bij de oogstvorderingen. Dat vertelt André Boot van uienveredelaar Hazera. “Akkerbouwers zijn nu weer volop bezig in de aardappelen en de uien.” Vooral op de lijn Rotterdam naar Oost-Zeeuws-Vlaanderen was het na 200 millimeter regen erg nat. Daar liggen die laatste te rooien hectares. “Voor de regen moest nog 15% worden gerooid, nu nog 5 tot 10%. Als het weer een beetje meezit, lukt dat dezer dagen wel. Alle hens zijn aan dek.” In de rest van het land liggen de meeste uien wel achter de planken, denkt Boot.
De uien die nu nog worden gerooid, zijn geen uien meer om lang te bewaren. “De huidvastheid en kleur laten te wensen over. Maar over het algemeen zien we wel problemen in de bewaring.” Boot noemt vooral fusarium. “Door het vele beregenen en door heftige buien.”
Jaap Jonker van uienzaadfirma De Groot en Slot ziet ook fusarium, maar geeft aan dat bacterie een groter probleem lijkt. “Dat zien we in de praktijk, maar ook in onze hotbox. Daar creëren we omstandigheden waarbij problemen sneller aan het licht komen. Ook hier zien we al partijen met hoge tarra’s door bacterie.”
Verwerkers komen partijen tegen die mooi lijken, weet Jonker, maar toch 20 tot 25% bacterie bevatten. “Dat komt doordat het ging regen, terwijl de uien die buiten stonden al rijp genoeg waren voor de oogst.” Het komt voor in gele en rode uien, door het hele land.
Door er letterlijk bovenop te zitten, kun je tijdig bijsturen en beslissingen nemen
De uienspecialisten hameren op veel ventilatie in de bewaring, om verspreiding te voorkomen en indrogen te stimuleren. En telers moeten veelvuldig hun uien controleren. Boot: “Met de eerste drie weken om de dag over de uien lopen, kun je veel centen verdienen. We zijn de beste uientelers in de wereld, maar zodra de productie de planken ligt dan gaat de bewaarcomputer aan en wordt er amper meer naar omgekeken. Door er letterlijk bovenop te zitten, kun je tijdig bijsturen en beslissingen nemen. Laat je niet verrassen.”
Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt