Uienprijs blijft stabiel hoog

22-09 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Kopers bieden en betalen € 0,35 op november of december. Maar sommigen hebben het gevoel dat er meer in zit, zoals de € 0,50 die in 2018 werd neergeteld.

Het is een rustige fase in de uienhandel. Als er even geen boot met Afrikaanse bestemming in de haven ligt, kalmeren de verwerkers. Dat past de telers prima, want die zijn druk op het land. De handel af land – voor grofweg € 0,20 tot € 0,30 – is gedaan en wat in de schuur zit dat zit daar voorlopig goed.

Bewaarders gokken. Kopers bieden en betalen € 0,35 op november of december. Maar sommigen hebben het gevoel dat er meer in zit, zoals de € 0,50 die in 2018 werd neergeteld. Zolang de prijs gestaag stijgt, kan de benodigde balans hiervoor wellicht worden vastgehouden. De hoge transportkosten spelen de sector parten. Het is afwachten hoeveel rek er in de uienprijs zit.

Hogere bewaarkosten

Het aandeel uien in de schuur zal klein zijn dit seizoen. Dit komt door het hoge prijsniveau en de hogere bewaarkosten. Bovendien is de uienproductie dit jaar lager door areaalkrimp en droogte. De kwaliteit is hartstikke mooi, hoewel uienbezitters waakzaam moeten zijn op fusarium. Lange bewaring is een manier om tot een schone partij te komen.

Prijstechnisch kan bewaren ook leiden tot knallers, maar het is risicovol. Bij hoge prijsniveaus staan concurrenten op, zoals Marokko dat aan Senegal levert en Nieuw-Zeeland dat geanticipeerd zal hebben op de lagere productie in Europa. Zekerheid heb je nooit in de uien, behalve dat je op deze prijsniveaus met een verkeerde timing veel geld kunt verliezen.

Prognose: prijs blijft stabiel.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer