Uienprijs omhoog mede door vasthoudende telers

09-06 | |
Laden van gele zaaiuien. - Foto: Koos van der Spek
Laden van gele zaaiuien. - Foto: Koos van der Spek

De beurs in Emmeloord noteert voor gele zaaiuien 30% stabiel op € 13 tot € 15 per 100 kilo. Voor uien 60% grof stijgt de notering met 50 cent naar € 14 tot € 16. De bovenkant gaat omhoog voor kwalitatief goede uien. De stemming blijft deze week rustig.

De bandbreedte wordt groter. De onderkant is begin juni gedaald, omdat Polen minder uien besteld. Hierdoor ontstaat meer een tweedeling in de markt dan de afgelopen weken het geval was.

De kwaliteit was een paar weken wat zorgelijker. Er zijn ook zeker best wat partijen met slijtage, maar dat is niet verwonderlijk gezien de tijd van het jaar. De betere partijen, die telers tot nog toe vasthielden, zijn ondertussen losgekomen en maken dat de bovenkant van de uiennotering stevig staat. Er wordt veelal € 15 of meer betaald voor de kwalitatief goede partijen uien.

Meer eigen oogsten

Het einde van het seizoen nadert en dat maakt dat de afzet minder wordt. Er komen steeds meer eigen oogsten, waardoor er geen gaten meer vallen in de markt. Een groot gedeelte van de uienafzet vindt binnen Europa plaats. Verre bestemmingen zijn minder aan de markt. Verpakkers leggen in ieder geval geen grote voorraden meer aan, waardoor er weinig inkoopinteresse is.

Goed groeiweer

Het is te vroeg om iets over de nieuwe oogst te zeggen, maar de stemming die een paar weken geleden op de markt heerste is volledig verdwenen. De uien hebben voldoende water gehad en groeien goed. Het gunstige groeiweer maakt dat verwerkers en sorteerders momenteel geen noodzaak voelen om voor de nieuwe oogst uien vast te leggen.

Met dat de eerste plantuien op de markt gaan komen, overwegen verwerkers of ze langer doordraaien op de oude oogst of gelijk overgaan op winterplantuien.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer