Uienprijzen dalen door afwachtende houding kopers

12-01 | |
Verwerkers schatten dat zo’n 10.000 ton uien per week beschikbaar zijn tot het einde van dit seizoen. - Foto: Marten Sandburg Fotografie
Verwerkers schatten dat zo’n 10.000 ton uien per week beschikbaar zijn tot het einde van dit seizoen. - Foto: Marten Sandburg Fotografie

Op de uienmarkt wordt afgetast, nu de prijzen dalen. Kopers leunen achterover.

De beurs in Emmeloord noteert deze week lager voor gele zaaiuien 30% grof tussen € 40 en € 45 per 100 kilo (-€ 1). Voor gele zaaiuien 60% grof werd € 1 lager genoteerd op € 42 tot € 47 per ton. De gemiddelde baalprijs wordt geprobeerd rond € 50 te houden, maar de druk zit er daar ook op.

Nederlandse uien de duurste in Europa

De Nederlandse uien zijn de duurste uien in Europa. Hierdoor worden in landen als Duitsland en Oostenrijk meer uien verkocht aan landen uit het oosten van Europa.

Verder is het stil op de uienmarkt. Het tempo op de werkvloer bij verwerkers en sorteerders ligt hier en daar wat lager dan een paar weken geleden. Dat hoort ook een beetje bij de tijd van het jaar. De afzet naar Afrikaanse landen is fors teruggelopen. Er is deze week nog wel wat gedaan voor Senegal. Verschillende overzeese landen en enkele Europese landen zijn aan de markt, al zijn de volumes niet heel groot.

Lees ook: Filipijnen geeft importlicentie uien af

Afwachtende houding op uienmarkt

Het is afwachten tot Europa aan de markt komt. Er wordt wel geïnformeerd vanuit Europese landen, maar het blijft spannend of en wanneer daadwerkelijk orders worden geplaatst en op welk prijsniveau.

De voorraad bij verschillende verwerkers en sorteerders ligt overal op een ander prijsniveau. Ligt de ingekochte voorraad rond de € 35, dan zit er meer ruimte om uien te verkopen voor lagere prijzen in de baal dan wanneer de inkoop rond € 40 zit. De verwerking stil leggen kost ook geld, waardoor overal andere afwegingen worden gemaakt.

10.000 ton uien per week beschikbaar

Vanaf week 27 tot en met week 51 is 745.153 ton uien afgezet. Verschillende verwerkers schatten dat grofweg zo’n 10.000 ton uien per week beschikbaar zijn tot het einde van dit seizoen.

Vorig seizoen ging in de tweede helft van het exportseizoen gemiddeld ruim 19.000 ton per week weg. In seizoen 2020-’21 was dat bijna 15.000 ton in dezelfde periode. Het lijkt er nu op dat de uien dit seizoen wel op kunnen raken, de vraag is alleen wanneer dat dan zal zijn.

Prognose: rustige stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer