Uienprijzen dik in de min

10-03-2020 | |
De export van uien loopt de afgelopen weken wat terug. - Foto: Canva
De export van uien loopt de afgelopen weken wat terug. - Foto: Canva

De telersbeurs in Goes verlaagde deze week de noteringen voor uien fors.

Voor uien 30% grof daalde de notering met € 1,75 naar € 13 tot € 15 per 100 kilo. De grovere maatsortering, uien 60% grof, daalde met € 1,25 naar € 15 tot € 17 per 100 kilo. Er zijn voor de notering van deze week weinig gedane transacties ingebracht. Afgelopen weken zijn veel uien gekocht om voorraden aan te vullen. En met het coronavirus staan alle markten onder druk. De handel neemt daardoor een afwachtende houding aan en handelt amper.

Lees verder onder de grafiek.

Kort op de bal

“We maken pas op de plaats,” zegt Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions uit Kruiningen. “Containerprijzen stijgen met 5 cent per kilo voor maart-april, wat inhoudt dat we voor een container van 28.000 ton uien € 1.400 meer betalen. Alles wordt duurder, dus wij werken nog maar met een voorraad van 4 weken die we terugbrengen naar 2 weken voorraad. Alles om de onzekerheden omtrent het coronavirus in de markt af te dekken. Daarbij is het hele seizoen de afzet goed gegaan en de eerste 10 weken van het nieuwe jaar zijn ook goed geweest.”

Europa begint te vragen

De prijzen stegen de voorgaande weken, deels omdat meer werd betaald voor goede kwaliteit uien. De eindbestemming hiervoor waren supermarkten, waar kwaliteit belangrijker kan zijn dan prijs. De export van uien loopt de afgelopen weken wat terug, omdat er geen extra vraag was. Ook is de vraag van uien vanuit Europa niet enorm, maar die vraag begint langzaam te komen. De verwachting is dat de vraag vanuit Europese supermarkten naar de paasdagen toe aantrekt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer