Uienprijzen komen verder onder druk

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De uienmarkt is nog weinig veranderd ten opzichte van vorige week.

Dat wil zeggen dat de export zwaar te wensen over laat. De handel strekt zich wel uit over veel landen, maar is daarbij dun, met erg kleine orders. De meest recente beschikbare gegevens zijn die van de eerste volle week in april. Er ging een volume van nog geen 12.000 ton de grens over, wat ook voor deze periode in het exportseizoen flink onder normaal peil is.

Weinig vraag

Er is te weinig vraag, wat wordt verergerd door toenemend aanbod uit andere contreien, zoals Egypte. De baalprijs is redelijk stabiel en hangt rond € 181 voor de middelmaten. Voor bestemmingen waar extra op de kwaliteit wordt gehamerd, is het een euro meer, net als de prijs voor de grote maten zoals 70/90. Drielingen halen circa € 24. Voor de schaars geworden rode uien met voldoende kwaliteit, die het meest in de supermarkten terecht komen binnen de EU, is de baalprijs nu € 27. In de prijzen van Emmeloord kwam er op donderdag 29 april enige verlaging wat betreft de gele zaaiuien, die aan de onderkant € 1,50 zakten.

Relatief veel vrij verkoopbare uien

Het geringe exportvolume deed al vermoeden wat uit de jongste VTA-voorraadpeiling bleek: er zijn nog relatief veel vrij verkoopbare uien. De gedaalde noteringen zijn niet toe te schrijven aan afstoten van de wat mindere partijen in opslag.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.