Uienprijzen staan stevig door goede afzet

23-12-2019 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De oogstopbrengst van uien is groot dit seizoen, maar goede vraag uit onverwachte hoek houdt de prijzen goed in de benen.

De prijzen voor zaaiuien op de telersbeurs in Goes blijven deze week stabiel op € 13,50 tot € 15,50 per 100 kilo.

De uienprijzen vallen dit seizoen niet tegen gezien naar de grote oogst. Dat de prijs in de benen blijft, heeft deels te maken met de goede afzet. Aan het begin van het afzetseizoen was Brazilië een paar weken goed aan de markt, wat niet elk jaar het geval is.

Extra vraag uit Azië naar Nederlandse ui

Vervolgens zijn de hazen dit seizoen anders gaan lopen, omdat India met een enorme misoogst kampt. Het land exporteert normaal gesproken veel van haar uien in Azië. De gaten die vielen, zijn deels opgevuld met Nederlandse (rode) uien. De extra vraag vanuit Azië zorgde er zelfs voor dat het wegvallen van de vraag uit Indonesië en Panama ruimschoots werd gecompenseerd. Indonesië boycot Nederlandse importuien in verband met Europese regelgeving omtrent het gebruik van palmolie in biodiesel. Panama ook geen uien wilde toelaten om de eigen teelt te beschermen.

Spannend uienseizoen

Afgelopen jaren waren spannend voor de uiensector. Twee jaar geleden was er in Nederland ook een grote oogst en waren verwerkers en exporteurs blij met de grote export die de eerste helft van het seizoen werd gedaan. Dat hield de prijzen stabiel rond de jaarwisseling. Later in het seizoen (mei 2018) gingen uienprijzen omhoog, omdat voor uitmuntende kwaliteit grove uien meer werd betaald.

Vorig seizoen was de oogst als gevolg van de droogte zeer beperkt. Met name in het Zuidwesten vielen opbrengsten flink tegen. Wat er uit de grond was gehaald, was veelal fijn spul. Hierdoor lagen de prijzen hoog. De notering voor uien 60% grof op de telersbeurs in Goes noteerde vorig seizoen voor het laatst in november op € 35 per 100 kilo.

Focus op kwaliteit

Dit seizoen blijkt bij het uitschuren van sommige partijen toch dat de slijtage harder gaat dan andere jaren. Uien hebben meer drukplekken welke normaal pas aan het einde van het seizoen zichtbaar zijn.

De vraag is hoe de kwaliteit zich houdt van de uien in de schuur. Uit de laatste voorraadinventarisatie van uien van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) blijkt dat er al veel uien zijn weggegaan door de goede afzet. Hierdoor is de voorraad rond de jaarwisseling op redelijk vergelijkbaar niveau met vorig seizoen. En dat terwijl de oogstopbrengst dit seizoen fors groter was.

Lees ook: VTA: veel vrije gele en rode uien zijn al verkocht

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer