Uienprijzen stijgen door goede vraag

05-12-2019 | |
De prijsvorming van uien fluctueerde niet fors in het afgelopen seizoen. - Foto: Cor Salverius
De prijsvorming van uien fluctueerde niet fors in het afgelopen seizoen. - Foto: Cor Salverius

Het is deze week druk voor verwerkers van uien. De vraag naar uien is breed.

Zowel gele zaaiuien als rode uien worden goed gevraagd. Verwerkers proberen aan alle bestemmingen uien te leveren. De verwerkingscapaciteit laat het soms niet toe om overal de gewenste hoeveelheid te bezorgen. Zo gaan bijvoorbeeld ook wat gele uien naar Sri Lanka, terwijl daar voornamelijk rode uien worden geconsumeerd.

Alle maatsorteringen beschikbaar

Het blijkt wat lastiger om goede partijen uien te kopen, maar alle maatsorteringen zijn wel beschikbaar. Daardoor schiet de prijs voor gele uien niet extreem hard de lucht in. De beurs in Emmeloord noteert € 0,75 hoger voor gele uien 30% grof op € 11 tot € 15 per 100 kilo. Voor gele uien 60% grof is de notering met € 1 verhoogd naar € 12 tot € 14 per 100 kilo. De baalprijs voor gele uien ligt rond € 20 per 100 kilo en is licht stijgend, geven exporteurs aan.

Afrika blijft vragen

Afrikaanse landen doen de ‘kerstinkopen’, dus het is best druk. Senegal heeft wat extra licenties afgegeven voor importuien. Hoeveel uien er extra naartoe kunnen is niet helemaal duidelijk. Maar het is gunstig dat er meer naartoe mag. De regentijd heeft in Senegal relatief lang aangehouden, waardoor de eigen teelt laat is geplant. Hierdoor kan waarschijnlijk tot half januari worden geladen op deze bestemming.

Rode uien

De voorraad van rode uien gaat er snel doorheen. De afgelopen weken zijn veel rode uien afgezet omdat de vraag sterk is. De vraag is enorm en komt voornamelijk uit Azië omdat India geen eigen teelt afzet in de regio. De beurs in Emmeloord verhoogt de prijs voor rode uien deze week dan ook flink voor rode uien 30% grof met € 6 naar € 27 tot € 30 per 100 kilo. Voor rode uien 60% grof is de notering met € 5 verhoogt naar € 27 tot € 30. Een rode ui is wat gevoeliger in de bewaring en de kwaliteitsverschillen worden groter. De mindere partijen gaan weg voor prijzen tussen € 20 tot € 25.

Prognose: hogere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer