Doorgaan naar artikel

Uienprijzen stijgen eerder dan dat ze dalen

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

De vraag naar uien blijft goed.

Plantuien zijn prima qua opbrengsten en kwaliteit. Vraag naar zaaiuien is er ook, maar handelaren zijn ietwat terughoudend met kopen omdat ze niet goed weten wát ze kopen. De zaken die worden gedaan in zowel gele als rode zaaiuien af land, zitten tussen € 40 tot € 45 per 100 kilo. De telersbeurs in Goes noteerde op 17 juli op € 37,50 tot € 45 per 100 kilo voor plantuien af land.

In Drenthe staan de uien er goed bij. Daar hebben ze geluk gehad met de neerslag en kan worden beregend, waardoor kopers gefocust zijn op die regio. Ook op rode uien wordt gelopen. Volgens eerste inschattingen staan er dit seizoen zo’n 23% minder rode uien. Het areaal gele zaaiuien is zo’n 12% ruimer. Daardoor neemt het totale areaal met 6% toe ten opzichte van vorig jaar.

In Drenthe staan de uien er mooi bij, maar dat is niet overal het geval. Over het algemeen zit er minder loof op de uien door het late zaaien. De opbrengstpotentie ligt dit seizoen lager, waardoor het jaar zich niet leent voor topopbrengsten. Prijzen gaan eerder omhoog dan naar beneden.

Eerste uien naar Senegal

De eerste uien zijn al naar Senegal gegaan, waar de markt op 10 juli open ging voor importuien. Dat is ruim een maand eerder dan normaal. Er is nog geen quotum afgegeven, maar in Senegal wil men de markt bevoorraden omdat de lokale teelt op is. De uien zijn daar minder goed houdbaar, daarbij zijn minder uien geteeld door hoge kunstmestprijzen. Ook zijn Senegalese uien geëxporteerd om te profiteren van de hoge prijzen.

De volumes die naar Senegal gaan zijn nog niet heel groot. Omdat de kwaliteit van plantuien wat minder sterk is, kunnen niet alle partijen worden geladen. Maar de vraag naar uien wordt beter vanuit West-Afrikaanse landen. Aan de andere kant komen steeds meer uien binnen, waardoor de markt momenteel redelijk in evenwicht is. Het is te hopen dat het goed weer blijft om de uien binnen te halen en te drogen.

De laatst gepubliceerde exportcijfers daalden naar ruim 3.000 ton in week 26, maar ondertussen is de vraag beter.

Prognose: zeer vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin