Uienprijzen stijgen met de dag

08-12-2022 | |
uienprijzen
Foto: Cor Salverius

De uienmarkt staat er heel anders bij dan een paar weken geleden; er zit meer leven in de brouwerij. De uienprijzen stijgen met de dag. De beurs in Emmeloord noteert deze week voor de verschillende maatsorteringen gele zaaiuien tussen € 32 en € 42 per 100 kilo.

Niet alleen de telersprijzen stijgen, ook de baalprijs beweegt mee omhoog. Twee weken geleden werd gemiddeld nog € 35 per 100 kilo in de baal betaald. Vorige week was dat zo’n € 40 tot € 45 en nu stijgt de baalprijs naar € 50. Het spanningsveld tussen vraag en aanbod is scherp genoeg, waardoor deze prijsverhogingen kunnen worden gemaakt. Een hogere baalprijs lukt makkelijker omdat het aanbod vanuit telers niet heel ruim is.

Rem op export heeft invloed op uienprijzen

Vervolgens wordt vanuit de verwerkers door de beperkte werkvoorraad de rem op de export gezet. Dat werkt door op afnemers die toch meer willen betalen voor uien in de baal. Afnemers van de verwerkte uien zoeken namelijk ook vastigheid en zekerheid. Daar hangt een prijskaartje aan.

Plekje vinden lastiger

Voor goede partijen die een paar weken geleden zijn gekocht en in december worden geleverd, is het lastiger om een plekje te vinden omdat de kwaliteit soms minder is. Er moet onderhand werk worden gemaakt van partijen die niet gespoten zijn met MH en nog op de markt zijn. De temperatuur buiten wordt wel lager en dat is gunstiger voor de uien in bewaring.

Wisselende kwaliteit

De kwaliteit blijft wisselend, maar zolang Afrikaanse landen aan de markt zijn, lopen de mindere uien wel weg. Het kost verwerkers alleen meer tijd om deze partijen te verwerken. Enkele Europese landen vragen ondertussen meer. Binnen Europa komt er wat vraag bij vanuit onder andere Duitsland en Engeland, waar kerstprogramma’s worden ingedeeld. Vervolgens kan het zo lopen dat wanneer de kerstverkopen tegenvallen de vraag na de feestdagen iets minder zal zijn.

Prognose: vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer