Uienprijzen zetten stapje terug

23-01-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De uienprijzen maken deze week een stapje omlaag.

De beurs in Emmeloord verlaagt de notering voor gele uien 30% grof met € 0,50 naar € 11 tot € 14 per 100 kilo. Voor uien 60% grof wordt € 0,25 lager genoteerd op € 12 tot € 14,50 per 100 kilo. Voor rode uien wordt deze week niet genoteerd bij gebrek aan transacties.

Weinig handel

Voor gele uien is de handel minimaal. Senegal is niet meer aan de markt en dat is voelbaar voor verwerkers en sorteerders. Verschillende verpakkers hebben het dan ook erg rustig. Er werd de afgelopen weken al wat achterover gehangen omdat voor januari goed was ingekocht. Links en rechts worden voorzichtig weer wat voorraden aangevuld. Dus de vraag is wel iets meer dan vorige week. Het is daardoor ietsjes drukker dan de eerste weken van januari. Maar er gaan geen grote volumes weg.

Prijzen onder druk

Prijzen staan wat onder druk, omdat de uien voor minder weggaan dan de voorgaande weken. De voorraad wordt daarmee duurder. En er heerst eind januari tot aan de FruitLogistica in Berlijn (5 tot en met 7 februari) jaarlijks een afwachtende houding op de uienmarkt en dat is ook dit jaar het geval. Het kan goed zijn dat de vraag in maart beter wordt, maar de verwachting is dat het deze weken wat tam blijft.

Chinese uien zijn duurder

Het is voornamelijk Azië en Europa waar uien naartoe gaan. De gele zaaiuien uit Nederland zijn voor de Aziatische markt nog steeds goedkoper dan Chinese uien, waardoor de Aziatische vraag goed blijft. Van India verwachten exporteurs niet veel meer. De eigen oogst zorgt voor meer uien op de Indiase markt. India zal niet gelijk gaan exporteren, maar de extra vraag is weggeëbd. Wel blijven landen zoals Sri Lanka en de Filipijnen aan de markt.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer