Uienprijzen zitten in de lift

18-08 | |
De neerslag (die niet overal viel) zorgt ervoor dat meer uien de komende tijd worden gerooid.  - Foto: Mark Pasveer
De neerslag (die niet overal viel) zorgt ervoor dat meer uien de komende tijd worden gerooid. - Foto: Mark Pasveer

De uiennotering van de beurs in Emmeloord zit in de lift, voornamelijk omdat de onderkant omhoog gaat. De aflandnotering voor rode uien start met € 30.

Voor gele zaaiuien, uitgegroeid af land wordt tussen € 24 tot € 30 per 100 kilo genoteerd. De meeste handel in gele zaaiuien af land is deze week gedaan tussen € 25 en € 28 per 100 kilo.

Senegal opent grens voor uien

De vraag naar uien is goed. Uit de laatste exportcijfers blijkt dat in week 30 ruim 22.000 ton uien zijn afgezet. Afgelopen vrijdag 12 augustus heeft Senegal de grens voor importuien per direct geopend, mede omdat de markt in het Afrikaanse land geen eigen teelt meer tot zijn beschikking heeft. De eerste conventionele boot voor Senegal is ondertussen uitgevaren. Containers zijn al langer onderweg.

Het land heeft een ruime hoeveelheid aan licenties afgegeven; 199.700 ton uien mogen Senegalese importeurs tot aan 1 januari 2023 ontvangen. Ter vergelijking: vorig jaar ging op 10 september de grens open met een importlicentie tot aan de jaarwisseling van 168.000 ton. Uiteindelijk is in seizoen 2021-’22 ruim 175.500 ton uien in Senegal afgezet. Het kan zijn dat door hogere vervoerskosten dit seizoen meer een vraagmarkt wordt dan een pushmarkt, geeft een exporteur aan.

Niet veel uien beschikbaar

De beschikbaarheid van uien is niet heel groot, waardoor deze week een boot voor Senegal uit de planning is gehaald. Wat betreft de inkoop gebeurt dat mondjesmaat. Er gaan nog plantuien weg, maar dat wordt met de week minder en verschillende verwerkers schakelen volgende week over naar zaaiuien.

De neerslag (die niet overal viel) zorgt ervoor dat meer uien de komende tijd worden gerooid. Daarmee neemt de beschikbaarheid toe. Verwerkers kunnen dan de beperkte werkvoorraad laten groeien.

Aflandnotering rode uien start met € 30

De beurs in Emmeloord start met de notering voor rode zaaiuien, uitgegroeid af land 60% grof met € 26 tot € 30 per 100 kilo. Sinds eind augustus 2019 noteert de beurs in Emmeloord voor rode zaaiuien af land en de notering heeft niet eerder op dit niveau gestaan.

De telersbeurs in Goes startte begin deze week voor rode zaaiuien af land met € 25 tot € 30.De prijzen voor rode uien af land gaan mee in het hoge prijsniveau van de gele zaaiuien af land (€ 24 tot € 30 per 100 kilo). Voor rode uien af land 30% grof is nog niet gestart met noteren, omdat er geen handel voor is gedaan.

Vooral vraag naar grove rode uien

Kopers lopen om een fijn perceel met rode uien heen, omdat er voornamelijk grove uien worden gezocht. Door de droogte en hitte van vorige week is het aanbod uien nog beperkt. De verwachting is dat vanaf volgende week meer rode zaaiuien beschikbaar komen en daarmee ook heftigste prijsstijgingen gedaan zijn.

Prognose: stabielere uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer