Uienzaadbedrijven verkopen meer door goede markt

08-04 | |
Gele zaaiuien. De markt is de laatste jaren goed, dus de productie neemt toe.
Gele zaaiuien. De markt is de laatste jaren goed, dus de productie neemt toe.

Het uienareaal lijkt toch weer meer te groeien dan verwacht, zo blijkt uit de zaadverkopen van marktleider De Groot en Slot.

Waar begin dit jaar de verwachting tegen de 5% aanschurkte, geldt dit percentage nu een groot deel van het areaal van zaad is voorzien als minimale groei. “Wij plussen zelf 10% in de verkopen”, zegt salesmanager Jaap Jonker van zaadfirma De Groot en Slot, die zo’n 60% van de markt bedient. “De vraag is alleen of de markt daadwerkelijk zo hard groeit of dat wij groeien ten koste van de concurrentie. Dat het uienareaal landelijke 5% groeit, lijkt me in elk geval minimaal.”

29.000 hectare

De ui is een populair gewas in de akkerbouw, omdat het al zeker drie jaar voor gemiddeld goede saldo’s zorgt, zeker in de eerste helft van het afzetseizoen. In teeltseizoen 2021 zal rond de 29.000 hectare uien worden gezaaid. De groei vindt vooral in het Oosten plaats, de ‘nieuwe’ teeltgebieden; Oost-Brabant, Limburg, Drenthe, Groningen en de Veluwe. Jonker schat de plus op een hectare of 1.500. De uienteelt in Zeeland krimp licht door klimaatproblemen en Flevoland is verzadigd met uien.

Stabilisatie of lichte krimp uien

Hoewel de markt voor rode uien iets aantrekt, wordt in dat segment stabilisatie of lichte krimp verwacht.

André Boot van zaadbedrijf Hazera is iets minder enthousiast over groei; hij houdt het op de eerder genoemde 4 tot 5%. Tegenvaller was de zaadproductie van Hazera’s populaire ras op de zandgronden, Vento. “Door de hete zomer is een deel van het zaad verbrand in de bol”, vertelt Boot. “We kregen dus niet binnen volgens planning en kwamen dus tekort. Zo bouw je ook geen voorraad op. We konden gelukkig alternatieven aanbieden in de vorm van Centro en Paradiso. Op zandgronden hebben we zo’n 80% van de markt, omdat we de genetica daarvoor hebben; uien die rustig groeien en daardoor hard blijven.”

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer overBeheer