Doorgaan naar artikel

Uitbreiding van bio-akkerbouw stagneert

De afzet stokt en telers krijgen de hogere kosten niet vergoed, terwijl minister Staghouwer juist het doel voor het bioareaal in 2027 wil verhogen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Oogst van broccoli. Sommige telers krimpen hun biologische areaal in afwachting van betere tijden, een enkeling stopt er zelfs mee. - Foto: Marten Sandburg premium

Oogst van broccoli. Sommige telers krimpen hun biologische areaal in afwachting van betere tijden, een enkeling stopt er zelfs mee. - Foto: Marten Sandburg

De groei van de biologische akkerbouw stagneert. De afzet stokt en telers krijgen de hogere kosten die samengaan met arbeidsintensieve teelten niet vergoed.

Een oproep van biologische telers aan de conservenindustrie om in de contractprijzen voor het nieuwe seizoen rekening te houden met de fors gestegen kosten, heeft niets opgeleverd. “We telen dus voor dezelfde prijs als vorig jaar”, stelt Douwe Monsma van de vereniging van bio-boeren Biohuis.

Slechts 346 hectare bio-akkerbouw erbij

De animo om aan de slag te gaan in de biologische akkerbouw is dit jaar minimaal. Voor 2022 noteert toezichthouder Skal in de akkerbouw slechts 346 hectare nieuw aangemeld biologisch areaal tegenover nog 2.194 hectare in 2021.

Omschakelen van gangbare akkerbouw naar biologisch is er voor seizoen 2022 in de akkerbouw dus vrijwel niet bij. Sommige telers krimpen hun biologische areaal in afwachting van betere tijden, een enkeling stopt er zelfs mee. (zie ook kader onderaan dit artikel)

Gezien de haperende afzet zijn telers huiverig voor uitbreiding van het biologische areaal, zoals hoog op politieke verlanglijstjes staat.

Nederlandse ambities bio ‘notoir laag’

Nederland staat er bij de Europese Commissie niet goed op als het gaat om de ontwikkeling van de biologische landbouw. Het directoraat voor milieu (DG Envi) oordeelde ruim een week geleden dat de Nederlandse ambities in het nationaal strategisch plan ‘notoir laag’ zijn.

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat hij de doelstelling voor het biologisch areaal in Nederland in de periode tot 2027 wil verhogen tot 5% (in het oorspronkelijke plan koerste Staghouwer op 3,85%). Dat deed hij in reactie op het oordeel van het landbouwdepartement van de Europese Commissie, die constateerde dat de Nederlandse bijdrage aan de vergroting van het biologisch areaal ‘zeer beperkt’ is.

Goed verdienmodel nodig

In aanloop naar het overleg van Europese landbouwministers merkt de Partij voor de Dieren op dat de ambitie van Staghouwer voor de biologische landbouw “bijna beschamend” is. “Waarom wil de minister dat Nederland zó achter blijft lopen in de Europese Unie als het gaat om biologische landbouw?”, vraagt de PvdD. De partij stelt dat voor een goed verdienmodel nodig is dat zowel de consumptie als de productie van biologische producten flink omhoog gaan.

25% landbouwareaal biologisch in 2030

De Europese Commissie heeft voor 2030 een doel gesteld van 25% biologische landbouw op het EU-landbouwareaal. Over de plannen van Staghouwer oordeelde de Commissie in april dat Nederland tot de landen hoort met de laagste percentages biologisch areaal.

Nederland heeft weliswaar de intentie om de vraag naar biologische producten te stimuleren en daarmee de groei van de biologische landbouw aan te jagen. Echter, in het strategisch plan wordt de omslag naar biologische landbouw niet aantrekkelijk gemaakt, aldus de Europese Commissie.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin