Doorgaan naar artikel

Uitdaging: samen de consument bereiken

mmmEggies, legpluimveehoudsters uit heel Nederland die al zes jaar het Nederlandse ei en de Nederlandse legpluimveesector promoten. - Foto: mmmEggies

mmmEggies, legpluimveehoudsters uit heel Nederland die al zes jaar het Nederlandse ei en de Nederlandse legpluimveesector promoten. - Foto: mmmEggies

Vol passie promoten legpluimveehoudsters uit heel Nederland al zes jaar het Nederlandse ei en de Nederlandse legpluimveesector. En met resultaat: het ei staat weer op de Schijf van Vijf en de consumptie van eieren stijgt.

Wie kent ze niet? De mmmEggies met hun roze blouses en eieren. “Het mooie aan de mmmEggies is dat we met legpluimveehoudsters uit heel Nederland met verschillende houderijsystemen het ei promoten. Ieder doet waar zij goed in is en samen staan we zij aan zij voor het Nederlandse ei”, zegt Petra Smits, voorzitter en legpluimveehoudster in Ysselsteyn (L.). Zij maakte in 2015 kennis met de mmmEggies. “Vooral het feit dat ze het ei weer op de Schijf van Vijf wilden krijgen, sprak mij aan.” Ze sloot zich aan en is sinds 2018 voorzitter.

Mariska Oving, legpluimveehoudster in Odoornerveen (Dr.): “Wij hadden fipronil en maakten van dichtbij mee wat vertrouwen in het ei betekent.” Daarom wilde ze zich inzetten als mmmEggie. Eind 2018 volgde ze Marjan van de Vis op als woordvoerder. “Als ik terugkijk wat we al hebben bereikt. Dat is geweldig. Het is een ontzettende mooie club, we zijn collega’s en delen veel met elkaar.” De mmmEggies zijn heel actief op social media. Iedereen kan dat delen voor een zo groot mogelijk bereik.

Uitdagingen

De afgelopen zes jaar hebben de mmmEggies veel bereikt: de Kakelpot, Nationaal Schoolontbijt, ei op Schijf van Vijf, eipromotie op consumentenbeurzen, herkenningspunt Vierdaagse van Nijmegen, eierzoekactie op Wereld Eidag, eieractie Voedselbank en het ei is prominent aanwezig in museum Corpus in Leiden. De consumptie van eieren is gestegen naar ruim 200 eieren per Nederlander, mede dankzij de mmmEggies.

Nu is er een ambitieuze groep van dertig vrouwen die vol bruisende ideeën zit om eieren te promoten. “Regelmatig ontploft de app”, lacht Mariska Oving. Om al die bruisende ideeën te stroomlijnen en om te zetten in acties is er een bestuur. Die zes mmmEggies vergaderen elk kwartaal en nemen besluiten. Werkgroepen werken ideeën en acties verder uit. De huidige werkgroepen zijn Wereld Eidag, social media, beurzen, wandelvierdaagse en educatie. In elke werkgroep zit een bestuurslid om de lijnen zo kort mogelijk te houden.

We zijn heel blij met die extra handjes. Elke legpluimveehoudster is welkom, als mmmEggie of als hulp-mmmEggie

Op de halfjaarlijkse mmmEggiedag brainstormen de dames over activiteiten. “Ad hoc maken we werkgroepen. Nu bijvoorbeeld werkgroep educatie die, samen met een Pabo-student, leskaarten maakt die een pluimveehouder bij boerderijlessen of gastlessen op school kan gebruiken”, legt Petra uit. Er zijn ook hulp mmmEggies; zij helpen bij een beurs of een activiteit. „We zijn heel blij met die extra handjes. Elke legpluimveehoudster is welkom, als mmmEggie of als hulp-mmmEggie. Je hoeft helemaal niet volledig mee te werken op het bedrijf. Als je passie hebt voor kippen en eieren, is het prima”, zegt Petra.

Lees verder onder foto

Mariska Oving (links) en Petra Smits. - Foto: mmmEggies
Mariska Oving (links) en Petra Smits. - Foto: mmmEggies

Gratis beschikbaar

Zonder Stichting Blij met een Ei, die sponsorgelden werft, kunnen de mmmEggies niet. Daniëlle Baetsen zit als bestuurslid ook in het bestuur van Blij met een Ei. De werkzaamheden zijn allemaal vrijwillig. Het budget wordt besteed aan het interactieve ei-spel in Museum Corpus, aanhanger met promotiematerialen, lespakketten, flyers, Eggazine, beachvlaggen en bedrijfsborden. Veel materiaal is gratis beschikbaar voor scholen en donateurs. “Persoonlijk ben ik door de mmmEggies ons bedrijf via social media gaan promoten. Dat levert je veel op; in eierverkoop maar ook in waardering”, zegt Mariska. Petra Smits is supertrots op de actie met het Nationaal Schoolontbijt en de Kakelpot: “We hebben voor het schoolontbijt een wedstrijd uitgeschreven. De winnaar krijgt een schoolreis naar Corpus, een boerderijles of een gastles.”

Een uitdaging is ook meer samen te werken met de eierhandel. Samen zijn we sterk, dus doe mee

Beide bestuursleden zien nog volop uitdagingen voor de mmmEggies. “Ik ga ervoor om bij Koffietijd of Jinek in de uitzending te zitten om een groter publiek te bereiken”, zegt Mariska. „De uitdaging is om met z’n allen op een goede manier de consument te bereiken en kenbaar te maken dat een ei een verrijking is voor een gezond leven. Niets doen is geen optie. Voor € 200 per jaar draag je, als pluimveehouder, bij aan pr. Periferie kan kiezen uit sponsorpakketten. Een uitdaging is ook meer samen te werken met de eierhandel. Samen zijn we sterk, dus doe mee”, besluit Petra Smits.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin