Doorgaan naar artikel

Uitspraak: Compaxo mag niet sneller slachten

Slachterij Compaxo mag de snelheid van de slachtlijn in Zevenaar voorlopig niet verhogen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Compaxo-slachterij in Zevenaar. Foto: Henk Riswick premium

Compaxo-slachterij in Zevenaar. Foto: Henk Riswick

Slachterij Compaxo mag de snelheid van de slachtlijn in Zevenaar voorlopig niet verhogen van 650 naar 675 varkens per uur.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag uitgesproken in een kort geding eind december. Compaxo-directeur Menno van der Post betreurt de uitspraak en is nog in overleg met advocaten over de verdere procedure.

Verzoek in 2020

Compaxo heeft eind december 2020 een verzoek ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de slachtsnelheid te verhogen blijkt uit de uitspraak. Daaraan wilde de NVWA in eerste instantie wel tegemoet komen en de benodigde audit zou uitgevoerd worden. In februari 2021 kwam de NVWA terug op dat voornemen vanwege Kamervragen over de slachtsnelheid in slachterijen. Vervolgens maakte minister Schouten van LNV in juli 2021 via een aanwijzing bekend dat de NVWA ‘vooralsnog geen verhoging van slachtsnelheden in slachthuizen toe mocht staan’.

Kort geding door Compaxo

Een verzoek om overleg in oktober vorig jaar is vervolgens afgewezen door de NVWA onder verwijzing naar de aanwijzing van de minister. Compaxo wilde daarna via een vordering in kort geding alsnog een hogere snelheid en de benodigde audit afdwingen. Die eis in kort geding is nu dus afgewezen door de rechtbank.

Compaxo kan wel een procedure aanspannen bij de bestuursrechter geeft de rechtbank aan. Tegelijkertijd werpt de rechtbank de vraag op of dat een verstandig optie is gezien de ‘maatschappelijke onrust en zorg over dierenwelzijn bij slachterijen’.

Meerdere verzoeken

Volgens Van der Post is het familiebedrijf Compaxo niet de enige slachterij waar een verhoging van de slachtsnelheid speelt. Hij heeft er op zich wel begrip voor dat de NVWA niet kan handelen omdat het nog bij de politiek ligt. Maar tegelijkertijd vindt Van der Post het veel te lang duren. Het verzoek om de snelheid te verhogen is inmiddels al meer dan een jaar geleden ingediend en ‘we willen een keer weten waar we aan toe zijn’, geeft Van der Post aan.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin