Uitspraak hoger beroep anti-zuivelcampagne in januari

07-12-2021 |
Afgelopen zomer vocht Agractie een van de posters aan bij de rechter. Boeren kwamen met trekkers en spandoeken naar de rechtbank om hun zaak kracht bij te zetten. - Foto: ANP
Afgelopen zomer vocht Agractie een van de posters aan bij de rechter. Boeren kwamen met trekkers en spandoeken naar de rechtbank om hun zaak kracht bij te zetten. - Foto: ANP

Het Gerechtshof in Amsterdam weet over 4 weken of de anti-zuivelcampagne van Dier&Recht afgelopen zomer terecht deels is verboden.

Dinsdagmiddag diende het hoger beroep die de dierenrechtenorganisatie aanspande, nadat afgelopen zomer boerenclub Agractie een van de posters aanvocht bij de rechter.

De boeren betichten Dier&Recht van het misleiden van consumenten en het criminaliseren van boeren, door ze te betichten van dierenmishandeling. In een kort geding, toen dus aangespannen door Agractie, oordeelde de rechter dat de bewuste poster inderdaad weg moest.

Vrijheid van meningsuiting

Dier&Recht vindt dat de rechtbank van Amsterdam onterecht de vrijheid van meningsuiting heeft beperkt, om het imago van de zuivelsector te beschermen. “Een angstaanjagende ontwikkeling”, noemt Dier&Recht de uitspraak. “Wij vinden dat de rechter volledig voorbijgegaan is aan het feit dat het opgroeien zonder moeder leed veroorzaakt.”

Net als bij de eerste behandeling, toen in de rechtbank in Amsterdam, stonden er ook dit keer weer trekkers buiten het rechtsgebouw.

Beide partijen voerden dezelfde verdediging, het is aan de drie rechters van het Hof om opnieuw een oordeel te vellen. Dit komt op 4 januari. Bart Kemp van Agractie vond de redenering van Dier&Recht erg zwak. “Wij hebben onder andere verschillende verklaringen van boeren en dierenartsen aangedragen, die lieten de rechter niet onberoerd”, zag hij. “Ik verwacht dat de meervoudige kamer het vonnis zal handhaven.”

van Rooijen


Beheer