Uitspraken Bart Kemp smet op succesvolle actiedag

24-06 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Bart Kemp van Agractie spreekt de menigte toe tijdens het boerenprotest in Stroe op 22 juni. - Foto: ANP
Bart Kemp van Agractie spreekt de menigte toe tijdens het boerenprotest in Stroe op 22 juni. - Foto: ANP

‘De Staat is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen’. Deze woorden van actieleider Bart Kemp mogen niet zonder reactie blijven. Ze raken kant noch wal en zijn gevaarlijk. Ze zijn een smet op de zo goed georganiseerde en succesvolle actiedag.

Bij grote problemen horen grote emoties en die gaan gepaard met grote woorden. Allemaal begrijpelijk. Een goede leider weet met de juiste woordkeuze mensen te inspireren, maar weet ook waar de grens ligt tussen motiveren en opjutten. Die grens is hier duidelijk overschreden. Er is geen boerenrepubliek, er is geen oorlog, er is geen staat van beleg. Allemaal woorden waar geen grond voor is, maar die de verontwaardiging die er al is verder vergroten.

Kemp lijkt erg veel op de spreekwoordelijke kleuter met lucifers bij de hooiberg

Dat is gevaarlijk en bijzonder jammer. Gevaarlijk omdat deze termen voor sommigen een legitimatie kunnen zijn om geweld te gebruiken – we zijn toch in oorlog? Ook al zegt hij er zelf bij dat hij niet oproept tot geweld, Kemp lijkt erg veel op de spreekwoordelijke kleuter met lucifers bij de hooiberg. Wonderlijk is het ook, omdat voorheen juist Agractie en juist Kemp zich onderscheidden als de redelijke kant van het boerenverzet.

Het is ook ontzettend jammer. Met de massale en vreedzame protestmanifestatie van woensdag hebben boeren opnieuw aan Nederland laten zien hoe zij in de knel zitten door het stikstofprobleem en dat ze het pad dat minister Van der Wal inslaat totaal niet zien zitten. Die boodschap komt over. Uit een opiniepeiling van Trouw blijkt dat er toenemende steun onder de bevolking is. Als de zaak escaleert, mede door toedoen van zulke opmerkingen, is die goodwill snel weer verspeeld.Beheer