Uitstel belastingen door corona is geen afstel

Het kabinet toont daadkracht. De ene na de andere regeling wordt afgekondigd om de financiële gevolgen van de coronacrisis te beteugelen. Ook de belastingheffing komt aan bod.

Er is een hele reeks maatregelen getroffen om het ondernemers gemakkelijker te maken in deze moeilijke periode. Op de site van de Belastingdienst staan de maatregelen opgesomd. De belangrijkste maatregel is ongetwijfeld de mogelijkheid voor extra uitstel van betaling van de belastingen. Het uitstel geldt voor de belangrijkste belastingen zoals:

  • inkomstenbelasting
  • Zorgverzekeringswet
  • vennootschapsbelasting
  • loonheffingen
  • omzetbelasting (btw)
  • accijns

Je krijgt uitstel op verzoek. En het uitstel geldt voor een periode van drie maanden vanaf de dagtekening van het verzoek om uitstel van betaling. De invordering wordt gedurende die drie maanden opgeschort. Het uitstel geldt overigens ook voor schulden die ontstaan zijn over een tijdvak van voor de coronacrisis.

Uitstel voor langere periode

Standaard wordt de invordering bij de ondernemer automatisch drie maanden opgeschort, nadat het verzoek voor uitstel is ingediend. Uitstel voor een langere periode is echter ook mogelijk. De Belastingdienst vraagt dan nog wel om aanvullende informatie aan te leveren met eventueel een verklaring van een derde deskundige zoals een accountant.

Btw en jongvee

Het is goed dat de overheid nu eens wel daadkrachtig optreedt. Wat een verschil met veel andere fiscale dossiers. Denk bijvoorbeeld eens aan het gedoe rondom de btw en jongvee bij het beëindigen van de landbouwregeling in de btw. Het duurde een eeuwigheid voordat daar fiscale duidelijkheid over kwam. Gelukkig is het nu anders. Maar let op. Uitstel van belastingen is géén afstel. Ooit zal er betaald moeten worden. Maak daarom met gezond boerenverstand gebruik van deze mogelijkheid.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.