Uitstoot leveranciers wordt nog vergeten bij ALDI Nord

26-07 | |
Foto: Tobias Schwarz
Foto: Tobias Schwarz

ALDI Nord reduceert de uitstoot van de eigen bedrijfsvoering met 48,3%.

Toch wordt er nog weinig bekend gemaakt over wat de plannen en voorgang zijn om de uitstoot in de gehele keten (indirecte uitstoot: leveranciers, consumenten, boeren) te verminderen, blijkt uit het internationale duurzaamheidsverslag 2021.

Overschakeling op groene stroom

Supermarktketen ALDI Nord laat in het duurzaamheidsverslag zien in hoeverre zij bezig zijn met de Sustainable Development Goals (SDG). In de eigen bedrijfsvoering maakt ALDI grote stappen en hebben zij hun doel van 40% reductie ten opzichte van 2015 behaald. Dat komt volgens de supermarkt door de overschakeling op groene stroom in alle winkels, distributiecentra en kantoren. Toch is dit slechts 1% van de totale uitstoot die ALDI veroorzaakt. De rest komt vrij bij de telers, boeren, leveranciers en consumenten (scope 3). ALDI Nord heeft nog geen duidelijke doelstellingen om de indirecte uitstoot te verminderen, blijkt uit het verslag.

Doelstellingen 2022

Verder zegt ALDI zich in te zetten om de duurzaamheid in de winkels te vergroten. Eind volgend jaar moet alle groente en fruit onverpakt verkocht worden (of in een milieuvriendelijke verpakking). In Nederland is dat nu bij 50% van het assortiment gelukt. Ook het verbeteren van de voedingswaardes (minder zout, suiker en vet) staat op de prioriteitenlijst van de supermarkt.

Rol voor supermarkt

Er komen steeds meer geluiden dat supermarkten meer moeten doen om de uitstoot bij voedingsproducenten, telers en leveranciers te verminderen. Volgens onderzoek van Rabobank is de scope 3 gemiddeld goed voor 95% van de uitstoot van supermarkten. De bank zegt dat de supermarkten een uitgelezen positie hebben om CO2-eisen te stellen aan hun partners.

ALDI Nord is actief in meerdere Europese landen waaronder: Frankrijk, Noord-Duitsland en Nederland. In Nederland heeft de winkelketen 487 winkels.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer