Doorgaan naar artikel

Uitvoer EU-tarwe verloopt soepel

De EU heeft van 1 juli 2022 tot en met 26 maart 2023 22,7 miljoen ton tarwe uitgevoerd. - Foto: Canva/Henadzi premium

De EU heeft van 1 juli 2022 tot en met 26 maart 2023 22,7 miljoen ton tarwe uitgevoerd. - Foto: Canva/Henadzi

De EU-uitvoer van tarwe trekt eind maart iets meer aan vergeleken met de eerste afzetweken van dezelfde maand.

De Europese Unie heeft in de periode 1 juli 2022 tot en met 26 maart 2023 22,7 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. De uitvoer van Europese zachte tarwe loopt 8,5% voor op de afzet in dezelfde periode een jaar eerder.

Minder gerst uitgevoerd

De EU-uitvoer van gerst loopt met 4,4 miljoen ton bijna 30% achter ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar ging tot en met 26 maart nog 6,3 miljoen ton gerst weg. De achterstand ten opzichte van een jaar eerder wordt de laatste tijd steeds iets minder.

China is ook in de markt voor gerst. China koopt meestal gerst in Australië, maar door diplomatieke omstandigheden kan dat niet. Hierdoor is Europa in zicht gekomen.

Maisimport loopt voor op vorig jaar

De invoer van mais in de EU gaat met 20,4 miljoen ton zeer goed. Het importvolume ligt ruimschoots boven het niveau van een jaar geleden (+69%). Een jaar eerder werd namelijk in dezelfde periode 12 miljoen ton mais geïmporteerd.

De afgelopen weken is de maisimport voornamelijk uit Oekraïne gekomen. Oekraïne is dit seizoen tot dusver met 10,7 miljoen ton de belangrijkste leverancier van mais voor de EU. Brazilië volgt met 7,8 miljoen ton. Verder zijn Canada, Servië en Rusland belangrijke leveranciers.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin