Uitzendbureaus stappen naar Duits gerechtshof

21-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het door de regering in Berlijn ingestelde verbod op tijdelijk personeel in de Duitse slachterijsector stuit op verzet bij de uitzendbureaus.

Vier bureaus stappen naar het federale hooggerechtshof – het Bundesverfassungsgericht – in Karlsruhe om het bedoelde verbod te laten toetsen aan de grondwet. Dat deelt de belangenorganisatie van de uitzendbranche, de Interessengemeinschaft Deutscher Zeitarbeitunternehmen (iGZ), mee. Volgens de vier uitzendbureaus gaat het verbod onevenredig ver en is het daarom in strijd met de grondwet. Daarin is namelijk de vrijheid van beroep vastgelegd.

Veel coronabesmettingen personeel

Het verbod werd ingesteld nadat zich in onder meer de slachterij van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, maar ook in andere slachterijen, veel besmettingen voordeden onder het personeel. Dat werd door critici in verband gebracht met de gebrekkige huisvesting van het uitzendpersoneel, dat voor een groot deel afkomstig is uit Oost-Europa. De uitzendbureaus ontkennen echter dat juist bij het door hen bemiddelde personeel meer besmettingen voordeden dan bij anderen. “Er was zeker sprake van misstanden in de vleessector, maar die hebben niets met uitzendpersoneel te maken”, aldus de klagers.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.