Uitzichtloze situatie kuikenmarkt zet relaties onder druk

De kuikenmarkt loopt week op week lastiger. Waar eerder uitgekeken werd naar lichtpunten om je aan op te trekken en de moed erin te houden, is daar de laatste tijd al geen sprake meer van.

Corona hakt erin en de uitzichtloosheid maakt moedeloos. Dat het slechter ging komt niet als verrassing, maar als dan die gedeeltelijke lockdown er is, heeft dat toch direct gevolgen voor het sentiment en de bestellingen. Die lopen door het wegvallen van de horeca verder terug, waardoor de scheefgroei tussen aanbod en vraag nog verder oploopt dan de afgelopen weken.

Geen representatieve notering voor vrije kuikens

De prijs van vrije kuikens vervalt daarmee weer in de situatie van enkele maanden geleden. De Barneveldse notering voor volgende week daalt voor beide gewichtsklassen met 4 cent naar € 0,67 tot € 0,69 per kilo. Maar wie dat bedrag biedt heeft, voor hij er erg in heeft, meer dan een miljoen kuikens gekocht. Er is nauwelijks tot geen handel en daarmee is de mutatie van de notering meer om de richting aan te geven dan dat er daadwerkelijk op dat niveau gehandeld wordt.

In het Belgische Deinze staat de -4 deze week al op het bord. Daar daalt de notering naar € 0,73 tot 0,75 per kilo.

Relatie wordt niet meer gespaard

De zware impact van corona en de wetenschap dat dat juk ook nog wel een tijd zal blijven, leidt tot beslissingen waar de relatie niet meer wordt gespaard. Verschillende slachterijen hebben hun leveranciers per brief bericht over de situatie en de maatregelen die ze daarop nemen. De ene kondigt productiedaling aan, de ander een prijsverlaging. Ook aanscherping van de leveringsvoorwaarden en extra prijscorrectie voor salmonella-kuikens worden genoemd.

Pluimveehouders zijn er niet blij mee te zijn dat de problemen naar hen worden doorgeschoven. Met name dat afspraken voor lopende koppels worden geschonden, steekt. Dan heb je niet de keuze om leeg te liggen of te leveren.

Overlevingsmodus

Slachterijen zeggen in een overlevingsmodus te zitten en niet anders te kunnen. De gedachte erachter is dat het beter is de pijn nu te verdelen en aan te geven minder te kunnen betalen, dan dat de rekeningen straks helemaal niet meer voldaan kunnen worden. Alle schakels in de keten worden opgeroepen hun bijdrage te leveren. In een enkele brief worden daarbij voerfabrieken en broederijen letterlijk genoemd, in andere tussen de regels door aangeduid.

Heldere tendens

De tendens is daarmee in ieder geval helder: ook de druk op contractprijzen neemt verder toe. De Belgische ABC daalt met 2 cent naar € 0,77 per kilo. Een prijsniveau dat € 0,05 lager is dan een maand geleden. De verwachting is dat ook de Nederlandse contractprijzen volgende week in de min gaan.

Prognose: prijsdaling.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.