Doorgaan naar artikel

Unilever wil ijs met ‘koevrije’ melkeiwitten op de markt brengen

Unilever lanceert mogelijk binnen een jaar ijs met daarin zuiveleiwitten die gemaakt zijn met precisiefermentatie.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Unilever lanceert mogelijk binnen een jaar ijs met daarin zuiveleiwitten die gemaakt zijn met precisiefermentatie. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Daarmee zou het één van de eerste grote voedingsbedrijven kunnen zijn die producten op de markt brengt van ‘koevrije zuivel’.

Unilever nodigde journalisten uit voor een rondleiding op een R&D-locatie in het Verenigd Koninkrijk waar een toelichting werd gegeven op de plannen. Dat Unilever deze techniek wil gaan gebruiken voor zijn ijsproducten, wekt de indruk dat de technologie schaalbaar en kosteneffectief kan zijn. Het bedrijf werkt momenteel samen met verschillende start-ups aan de nieuwe producten. Lancering zal mogelijk binnen één van de internationale ijsmerken (bijvoorbeeld Magnum) zijn of binnen één van de Noord-Amerikaanse merken.

Overigens is Unilever niet het enige bedrijf dat zich bezig houdt met precisiefermentatie. Onder andere Nestlé heeft aangegeven ook bezig te zijn met productontwikkeling op basis van de nieuwe melkeiwitten​.

DNA inbrengen

Bij precisiefermentatie is sprake van het gebruik van micro-organismen (schimmels, bacteriën of gisten) voor de productie van melkeiwitten. Bij de micro-organismen is een stukje DNA ingebracht dat ze aanzet tot de productie van een specifieke stof onder invloed van fermentatie.

Tot nu toe heeft alleen de VS zuivelalternatieven die gemaakt zijn met behulp van deze technologie goedgekeurd. Daar zijn producten te koop van het merk Perfect Day.

Positioneren van producten

Een onderzoeker van Unilever vertelde dat het ook een vraagstuk is hoe de producten richting de consument te positioneren. Dit omdat het bij veel mensen onbekend is en omdat het voor sommigen weerstand oproept vanwege de ‘niet-natuurlijke’ manier van melkeiwitten produceren.

Lees meer over precisiefermentatie voor de productie van melkeiwitten: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin