Unilever wil plantaardige voeding stimuleren

06-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Mensen eten doorgaans onvoldoende gevarieerd om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, maar een plantaardig dieet is een goede basis om daar verbetering in aan te brengen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Ans Eilander en Nicole Neufingerl van voedingsmiddelenbedrijf Unilever. Unilever wil het plantaardige vlees- en zuivelportfolio tegen 2025-2027 laten groeien tot een jaarlijkse omzet van € 1 miljard, voor gezondere voeding en een gezondere planeet.

Gevarieerd voedsel consumeren

Het bedrijf wil consumenten helpen bij de overgang naar plantaardige diëten die divers en voedzaam zijn. Inzicht hierin is verkregen met het onderzoek door wetenschappers Eilander en Neufingerl. “Bij alle soorten diëten die zijn onderzocht, van vleeseters tot veganisten, ontdekten we dat mensen niet voldoende gevarieerd voedsel consumeren om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben”, stelt Eilander. “Dit onderstreept het belang van het voorlichten van consumenten over het consumeren van een gevarieerde en evenwichtige voeding.”

Voedzame plantaardige voedingsmiddelen

Plantaardige diëten bevatten over het algemeen meer vezels, meervoudig onverzadigde vetzuren, foliumzuur, vitamine C, vitamine E en magnesium. Hoewel de eiwitinname lager is dan in voedingspatronen van vleeseters is de hoeveelheid eiwitten die worden geconsumeerd nog steeds ruim binnen de aanbevolen innameniveaus. Volksgezondheidsstrategieën moeten daarom de overgang naar een evenwichtig voedingspatroon stimuleren door beschikbaarheid van een breed scala aan voedzame plantaardige voedingsmiddelen, meent Unilever. Van belang hierbij zijn consumenteneducatie, voedselverrijking en mogelijk aanvulling van voedingssupplementen.

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer