Univé saneert asbest in ruil voor zonnepanelen

20-08-2020 | |
Het asbestdak van een geitenstal in het Friese  Rinsumageest wordt verwijderd. - Foto: Anne van der Woude
Het asbestdak van een geitenstal in het Friese Rinsumageest wordt verwijderd. - Foto: Anne van der Woude

Verzekeraar Univé gaat kosteloos asbest op onder andere agrarische gebouwen saneren en zonnepanelen op het dak plaatsen. De stroom is voor de boer én andere klanten van de verzekeraar in de buurt.

Zo hoopt Univé met gesloten portemonnee voor de ondernemer tegelijk asbest te saneren en groene stroom op te wekken op daken van bedrijfspanden. Ook ondernemers buiten de agrarische sector en gebouwen van sportverenigingen komen in aanmerking. In de eerste periode verwacht de verzekeraar op vijftig locaties aan de slag te kunnen in het noorden, oosten en zuiden van het land. Hiermee kunnen ruim 2.500 huishoudens van duurzame, regionaal opgewekte energie worden voorzien.

13 miljoen vierkante meter asbestdaken saneren

Univé heeft als eerste het staldak bij Erik Ensink in het Gelderse Groenlo vervangen. De melkveehouder en varkenshouder heeft sinds maart 2019 700 panelen op de daken. Uiteindelijk hoopt Univé 13 miljoen vierkante meter aan asbestdaken te kunnen saneren, dat is een derde van alle huidige asbestdak-locaties in de klantenkring met het project ‘Duurzame Zekerheid’.

Ook als het dak verstevigd moet worden, dragen wij die lasten

Jan Willem Bolhuis, propositiemanager bij Univé heeft het project opgezet en wil hiermee de bedrijfsgebouwen verzekerbaar houden. “Dat is lastiger gebleken als er nog asbest op het dak ligt. Maar voor veel boeren is het lastig om die investering te doen. Dus doen wij het voor hen. Alle kosten voor sanering en installatie van de panelen zijn voor Univé. Ook als het dak verstevigd moet worden, dragen wij die lasten. De opgewekte energie is een middel om deze kosten voor ons te dekken.”

De panelen en bijbehorende installatie blijven in eigendom van de coöperatieve verzekeraar, van de opbrengsten van de elektriciteit wordt het nieuwe dak betaald.

Energiebedrijf Essent heeft eerder een vergelijkbaar project opgezet.

van Rooijen


Beheer