USDA investeert $ 300 miljoen in biologische landbouw

02-06 | |
Biologisch voedsel in een Supermarkt in Californië. - Foto: ANP
Biologisch voedsel in een Supermarkt in Californië. - Foto: ANP

De investering dient ter ondersteuning en advisering van agrariërs die willen omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering.

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) gaat tot $ 300 miljoen investeren in de ontwikkeling van de biologische sector. Het gaat om een van de initiatieven, met een waarde van vele honderden miljoenen dollars, die het ministerie neemt om de voedselketen te versterken en om te komen tot een eerlijker, concurrerender en veerkrachtiger voedselsysteem. De bedoeling is dat zowel consumenten als producenten en plattelandsgemeenschappen profiteren.

Stimulering afzet biologische producten

De $ 300 miljoen dient ter ondersteuning en advisering van agrariërs die willen omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Ook is er budget voor stimulering van de afzet van biologische producten. Een biologische bedrijfsvoering stelt agrariërs volgens het ministerie in staat een plus te realiseren in opbrengstprijs. Daarbij kan het positief uitpakken voor klimaat en milieu.

De Organic Trade Association (OTA) is blij met de steun van de overheid. CEO Tom Chapman geeft aan dat het hard nodig is om de productie van biologische producten op te schalen om aan te toenemende vraag te kunnen voldoen. Ook biedt de investering boeren nieuwe economische mogelijkheden.

Chapman spreekt van een ‘historische investering in de voedselproductie’, die Amerikaanse boeren de mogelijkheid biedt hun werkwijze aan te passen met zowel positieve gevolgen voor het bedrijf als het klimaat. De OTA is ook tevreden over de verschillende opties die het ministerie biedt om de gelden in te zetten.

Willem Veldman
Meer over


Beheer