USDA: meer mais en minder tarwe voorhanden

10-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De wereld heeft meer mais beschikbaar dan gedacht. Maar de beschikbaarheid van tarwe is kleiner dan eerder werd ingeschat.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) schat de beschikbaarheid van sojabonen ongeveer gelijk in ten opzichte van de vooruitzichten die in de januariprognose werden geschetst. Het USDA publiceert iedere maand het Wasde-rapport met een overzicht van vraag en aanbod in de wereld van de belangrijkste agrarische grondstoffen.

Overschot aan tarwe, tekort aan mais

Bij tarwe gaat het USDA uit van een productie in het huidige seizoen 2020-‘21 van 773 miljoen ton, terwijl er zo’n 769 miljoen ton wordt verbruikt. Er is nog steeds een overschot, concludeert het USDA, maar vraag en aanbod kruipen steeds meer naar elkaar toe naarmate dit seizoen vordert.

Bij mais gaat het USDA nog steeds uit van een flink tekort. De productie van 1.134 miljoen ton is bij lange na niet genoeg om het verwachte verbruik van 1.151 miljoen ton te dekken. Daardoor is mais de laatste maanden flink duurder geworden en nam de tarweprijs mee de hoogte in.

Sojabonen duurder

Ook bij sojabonen verwacht het USDA dat de productie (361 miljoen ton) dit seizoen niet voldoende is om aan de vraag te voldoen (370 miljoen ton). Ook sojabonen werden de laatste maanden flink duurder.

Maar het USDA schatte de beschikbaarheid van mais een stuk hoger in dan analisten hadden verwacht. Sommige analisten zagen hierin een correctie op het Wasde-rapport van januari. Na de publicatie van het Wasde-rapport zakten de maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago. Die duwden ook de tarwenoteringen wat lager. Ook sojabonen werden goedkoper in Chicago.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.