USDA rekent op meer tarwe in Australië

10-11 | |
Graanoogst in het Australische New South Wales. USDA stelt de oogstverwachting voor het land naar boven bij na regenval. - Foto: Reuters
Graanoogst in het Australische New South Wales. USDA stelt de oogstverwachting voor het land naar boven bij na regenval. - Foto: Reuters

Overvloedige regen in Australië heeft de opbrengstverwachtingen voor tarwe in dat land laten stijgen. Het Amerikaans ministerie van landbouw USDA denkt nu dat de Australiërs 34,5 miljoen ton tarwe gaan oogsten. Dat is 1,5 miljoen ton meer dan de prognose van vorige maand.

De opbrengstramingen voor tarwe in Australië lopen flink uiteen. Sommige analisten gaan uit van een oogst tussen 32 en 33 miljoen ton, maar er zijn ook mensen die denken dat die nog 1,2 miljoen ton hoger uitvalt dan de recordoogst van 36,3 miljoen ton vorig jaar. USDA houdt dus een beetje het midden van de uiteenlopende prognoses.

Oosten heeft hinder van nat weer

De regen in de afgelopen maand heeft de tarwe in Australië goed gedaan, verklaart USDA de hogere raming. In het oosten van het land was de hoeveelheid neerslag echter zo groot dat het nog de vraag is hoe de gewassen dit doorstaan. De kans is groot dat in die gebieden de uiteindelijke oogst nadelige gevolgen zal ondervinden van het natte weer.

Afhankelijk van hoe lang het nat blijft, zal blijken in hoeverre de kilo’s hieronder te lijden hebben. Wel wordt vast gewaarschuwd voor de kwaliteit. Dataconcern Refinitiv Agriculture denkt dat hierdoor de helft van de tarwe in het oosten van Australië als veevoer op de markt zal komen. De telers oogsten de tarwe de komende maanden.

Grotere oogst Kazachstan en VK

USDA stelde ook de oogstverwachting in het Verenigd Koninkrijk en Kazachstan naar boven bij. In Kazachstan mikt USDA nu op een oogst van 14 miljoen ton tarwe, en dat is 1 miljoen ton meer dan de prognose van vorige maand. In het Verenigd Koninkrijk wordt de oogst van dit jaar geschat op 15,4 miljoen ton, ofwel 0,8 miljoen ton meer dan de raming in oktober. Op grond daarvan is de verwachting dat de Engelsen zich wat meer op de exportmarkt zullen roeren en wat minder actief zullen zijn in de import van tarwe.

Door bovenstaande wijzigingen neemt het productiecijfer van tarwe in de wereld wat toe. Maar dat blijft beperkt, want genoemde plussen worden grotendeels weer teniet gedaan door lagere opbrengstverwachtingen in Argentinië als gevolg van droogte. De prognose voor dat land zakt met 2 miljoen ton naar 15,5 miljoen ton. En ook het oogstcijfer voor de Europese Unie is iets naar beneden bijgesteld, naar 134,3 miljoen ton.

Uiteindelijk resteert een verhoging van de wereldproductie met 1 miljoen ton naar 782,7 miljoen ton. Hier tegenover staat een toenemende consumptie van eveneens 1 miljoen ton, deze is ingeschat op 791 miljoen ton. Deze stijging komt met name doordat volgens de nieuwe inzichten wat meer tarwe in het veevoer wordt verwerkt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer