Skip to content

USDA: suikerproductie overstijgt verbruik

Suikerfabriek in India. - Foto: ANP

Suikerfabriek in India. - Foto: ANP

De wereld produceert volgend seizoen veel meer suiker dan het nodig heeft. Het overschot komt op bijna 11 miljoen ton suiker.

De wereld verbruikt bijna 178 miljoen ton suiker in 2020-2021, verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Dat is een record, maar de productie stijgt naar 188 miljoen ton suiker (166 miljoen ton in 2019-2020).

Vooral Brazilië, India en Thailand gaan meer suiker produceren, verwacht USDA. De productie bereikt volgend seizoen overigens geen record. In 2017-2018 produceerde de wereld 193 miljoen ton suiker. Het verbruik stijgt, vooral in India. Door het hoge verbruik en de hoge productie neemt de export wereldwijd toe naar 65 miljoen ton. Dat is zelfs iets meer dan in 2017-2018.

Impact coronacrisis meegewogen in suikerprognose

USDA stelt in een toelichting dat de impact van de coronacrisis is meegewogen in de suikerprognose. Maar het is nog niet duidelijk wat de langetermijneffecten zullen zijn van de pandemie op de economie. Op de korte termijn is brandstof veel goedkoper geworden. Daardoor is het voor Brazilië minder aantrekkelijk om suiker om te zetten in ethanol. Daardoor komt in 2020-2021 meer Braziliaanse suiker op de markt, verwacht het USDA.

Voor de EU verwacht USDA een suikerproductie van 17,7 miljoen ton. Dat is 2,5% meer dan dit seizoen, ondanks dat het bietenareaal 2% is gekrompen. Maar het USDA maakt nog geen melding van de aanhoudende droogte en insectenschade in de bieten in Europa. De EU verbruikt volgend seizoen 18,6 miljoen ton suiker, verwacht USDA. Dat ligt al jaren rond dit niveau.

Lees ook: Coronaschade suikersector EU € 1,6 miljard

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin