USDA verwacht minder soja wereldwijd

12-10-2020 | |
Oogst sojabonen. Foto: Canva
Oogst sojabonen. Foto: Canva

De wereldwijde voorraad sojabonen daalde flink van 93,6 miljoen ton in de september-prognose naar 88,7 miljoen ton in de oktober-prognose. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) eind vorige week publiceerde in het maandelijkse Wasde-rapport.

De productie daalt ruim 1 miljoen ton naar 368,47 miljoen ton soja in de wereld. En daarbij neemt de consumptie en export toe met door het grotere verbruik in China.

Iets meer tarwe

Voor tarwe zijn de aanpassingen weinig verrassend. De wereldwijde tarwevoorraad is naar boven bijgesteld. In de oktober-prognose wordt uitgegaan van een wereldwijde tarwevoorraad van 321,5 miljoen ton voor seizoen 2020-’21, inclusief China. Dat is een stijging van ruim 2 miljoen ton vergeleken met de voorgaande maandprognose. De stijging komt voornamelijk doordat de Russische tarweproductie met 5 miljoen ton is toegenomen naar 83 miljoen ton. Dat is de grootste Russische oogst op die van 2017-’18 na. De consumptie en export nemen juist toe in de wereld. De Chinese import is met 0,5 miljoen ton tarwe toegenomen naar 7,5 miljoen ton voor seizoen 2020-‘21. De tarweproductie wereldwijd is gestegen naar 773 miljoen ton.

Minder mais

De wereldproductie van mais is naar beneden bijgesteld naar 1.158,8 miljoen ton, mede omdat minder mais is ingezaaid en geoogst. Het Amerikaanse maisareaal is gekrompen. De stormschade in de Amerikaanse staat Iowa draagt daaraan bij. Lagere opbrengsten zorgen dat er minder mais wordt afgezet voor ethanol en consumptie. De eindvoorraden van mais dalen dan ook met ruim 6 miljoen ton naar 300 miljoen ton mais in de wereld. Dat is bijna 20 miljoen ton minder mais vergeleken met de eindvoorraad van 2018-’19. De kleinere maisvoorraad kan een prijsopdrijvend effect hebben.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.