Vaccinnieuws zorgt voor stijgende energieprijzen

17-11-2020 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het nieuws over een mogelijk vaccin tegen het coronavirus liet de koers voor aardgas afgelopen week stijgen.

Beurzen reageerden hier zo positief op dat de AEX een vergelijkbaar niveau als voor de corona-uitbraak bereikte, deze namen ook de energieprijzen mee omhoog. Tot grote stijgingen kwam het niet, de gasmarkt corrigeerde zich iets naar beneden later in de week. Alle gasopslagen in Europa zijn voldoende gevuld, ook is er genoeg aanvoer uit Noorwegen en LNG-leveringen uit de VS.

Dagprijzen weer gedaald

De dagprijzen zijn door gunstige weersomstandigheden weer gedaald, ’s nachts waren er zelfs negatieve uren in de prijsvorming. Hiermee is de koers weer naar het oude niveau teruggekeerd, nadat er verleden week weinig windopbrengst was en de elektraprijs weer omhoogging. De langetermijncontracten zijn afgelopen week opgelopen, maar bevinden zich binnen de bandbreedte van een dalende trend. De opwaartse kracht lijkt wat weggeëbd te zijn. Mogelijk als gevolg van de beurzen, waar de opgaande rally ook afgevlakt is. Deze koersbeweging is ook te zien in de onderliggende kostencomponenten, zoals kolen en de CO2-emissierechten.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Dubbele groeicijfers hernieuwbare energie in India

Komend jaar zal India naar verwachting de grootste bijdrage leveren aan de opleving van hernieuwbare energie. De groei in dit land laat per 2020 bijna een verdubbeling zien. De Europese Unie is tevens een drijvende kracht, waar de capaciteitsuitbreidingen in 2021 volgens prognoses snel zullen gaan toenemen.

De koers voor een vat olie steeg de afgelopen week enorm na het nieuws over een mogelijk vaccin. De koers had de richting naar boven al gevonden tijdens en na de presidentsverkiezingen. Ook al is de olieprijs nog lang niet terug op het oude niveau, een stijging van 10% is een uitzonderlijke beweging op de oliemarkt.

Bekijk meer energieprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Medeauteur: Patrick van den Ende

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.