Vakantie slaat geen groot gat in eierconsumptie

Na maanden van goede vraag en prijzen die duidelijk boven het niveau van vorig jaar liggen, zette de kanteling van de markt vorige week versneld door. Handelaren merkten dat de vraag afnam en dat was terug te zien in de eiernoteringen.

Die lijn wordt deze week prijsmatig voortgezet, maar de handel loopt wel makkelijker. De volumes lopen volgens eierhandelaren duidelijk beter weg dan vorige week. De consumptie is vergeleken bij een aantal weken gewoontjes, maar aan de andere kant komen er ook minder eieren omdat koppels geruimd worden. De verwerkende industrie neemt bovendien grotere volumes op. Dit wel tegen duidelijk lagere prijzen dan die op de consumptiemarkt gelden, maar pakstations merken wel een bepaalde gretigheid. De industrie houdt er klaarblijkelijk rekening mee dat eierprijzen na de vakanties wel eens hoger kunnen zijn. Daardoor trekken ze behoorlijk aan eieren waarvoor op de consumptiemarkt nu geen plek is.

Noteringen brokkelen af

De noteringen brokkelen verder af, maar liggen nog wel ruim boven het niveau van 2019. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62-63 gram levert deze week 20 cent in. Maar deze ligt met € 7,21 per 100 nog wel € 0,80 hoger dan vorig jaar. Witte scharreleieren van dat gewicht zakken ook 20 cent en komen daarmee op € 6,76 per 100.

De Amsterdamse grossiers komen 15 cent lager uit op € 8,40 voor bruine M-en. Barneveld levert bij scharreleieren 15 tot 30 cent in, en bij kooi-eieren is dat 15 tot 20 cent. En ook de Duitse WeserEms verliest 18 tot 35 cent. Bruine M-en komen daar op € 7,15 per 100 stuks.

De NOP-richtprijs voor kooieieren duikt wel onder het pijsniveau van een jaar geleden. De notering daalt 15 cent naar € 0,706 per kilo. Dat is 16 cent lager dan de € 0,722 van vorig jaar in week 29.

Markt is gezond

Door de vakanties trekt de consumptie in sommige gebieden wat weg, maar in andere delen trekt de vraag juist aan. Europees gezien lijkt de consumptie gelijk te blijven. Dat is gunstig voor de markt. Die ervaart nu het effect van juli/augustus, maar de markt is gezond en een groot verval wordt er daarom niet verwacht. Met de prijsvorming komt het straks na de vakanties wel weer goed, klinkt het.

Prognose: licht dalend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.