Vakantiestemming beheerst rustige vleeskuikenmarkt

29-07 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Nederland is in vakantiestemming. Slachterijen en kipverwerkers hebben daardoor minder en ook minder ervaren personeel aan de band staan. Daardoor ligt de productie op een lager niveau en doen slachterijen hun ding maar is er geen grote vraag naar kip. Ook afnemers en consumenten zijn weg, waardoor de vraag niet gestimuleerd wordt.

Het aanbod is echter in balans met een vraag die slechts gewoontjes is. De Barneveldse notering voor vrije kuikens noteert dan ook volgende week prijshoudend op € 1,10 tot € 1,12 per kilo levend gewicht. Het is de derde opvolgende week op dat prijsniveau.

Markt kabbelt door

Ook de Belgische notering is stabiel. Deinze noteert deze week € 1,20 tot € 1,22 voor vrije kuikens. Dat is onveranderd ten opzichte van voorgaande week. De Belgische contractnotering ABC geeft wel een cent toe. Die daalt volgende week naar € 1,22 per kilo. Volgens Nederlandse slachterijen niet geheel onverwacht. Zij geven aan dat ze de notering te hoog vinden staan, en verwachten dat die nog verder bijgesteld gaat worden de komende weken. De contractprijzen in ons land lijken ongewijzigd te blijven in de weinig spectaculaire markt die de zomer door lijkt te kabbelen.

Vogelgriep domper op vleesafzet

De constatering van vogelgriep op twee plekken geeft wel zorgen. Het verstoort de planningen van zowel opzet als slacht. Dat kan over een aantal weken voelbaar zijn in het aanbod. Daarnaast is het een domper op de vleesafzet. Sommige landen houden daardoor hun grenzen langer gesloten voor kip uit Nederland. Dat is niet iets dat direct merkbaar is, omdat die gesloten grenzen er nu ook zijn, maar de verlichting die het openen van de grenzen brengt schuift daardoor wel weer op.

De hitte van vorige week had zijn invloed op de groei. Pluimveehouders redden het niet om koppels af te leveren op voor hen meest rendabele slachtgewichten van 2,8 kilo. Slachterijen zijn daar niet rouwig om. Die vinden de kip van twee ons lichter juist fijn omdat dit cumulatief de nodige tonnen vlees scheelt die niet afgezet hoeven worden. En dat past in deze luwe periode goed. In een volatiele markt, zoals die van de reguliere kip nu is, moet de discussie over het optimale slachtgewicht meer gevoerd worden, vinden slachters. Pluimveehouders hebben daar geen probleem mee, zeker na de zomer, zolang ze er met de op te zetten aantallen rekening mee kunnen houden en er uitgeladen kan worden.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer