Doorgaan naar artikel

Vakbonden tevreden over maatregelen Plukon

Foto: ANP

Foto: ANP

De Belgische vakbonden ACV en ABVV zijn tevreden over de extra maatregelen die pluimveeslachterij Plukon in het Maasmechelen heeft doorgevoerd tegen mogelijke ziekteoverdracht onder slachterijmedewerkers. Dat laten Dirk Verhaegen (namens ACV) en Nicole Houbrechts (namens ABVV) weten.

Vorige week dreigden de Belgische vakbonden ACV en ABVV nog met een staking vanwege het niet voldoende naleven van de coronavoorschriften in de slachterij. Onderlinge afstanden werden niet gerespecteerd, zo was onder meer het verwijt. Dat zorgde voor onrust onder het personeel. “Plukon heeft extra inspanningen gedaan en de zelfdiscipline onder werknemers is toegenomen”, aldus Verhaegen.

Lijnen op de werkvloer

Volgens de vakbondsmedewerker is de Sociale Inspectie inmiddels langs geweest in de slachterij om toe te zien op de aangescherpte maatregelen. “Lijnen op de werkvloer bewaken de onderlinge afstanden, er zijn meer leidinggevenden aanwezig en stewards zien er op toe dat werknemers gefaseerd in- en uitlopen. Werkploegen kruisen elkaar bovendien niet meer”, zo vertelt Houbrechts over de extra maatregelen. Van een mogelijke staking is volgens de beide vakbondsmedewerkers geen sprake meer.

‘Strenge voorzorgsmaatregelen’

Een woordvoerder laat namens de Plukon Food Group weten dat in alle fabrieken van het bedrijf strenge voorzorgsmaatregelen gelden. “We vragen medewerkers thuis te blijven bij de eerste verkoudheidsverschijnselen, ook als gezinsleden soortgelijke verschijnselen hebben”, aldus de woordvoerder, die verwacht dat het ziekteverzuim hoger uitvalt dan normaal.

Gestegen vraag van retail

Bij Plukon Foud Group merken ze de gevolgen van de coronacrisis. Het concern ziet een verschuiving binnen zijn afzetmarkten, van foodservice naar meer retailverkoop. “Na de eerste grote piek in de retail zien we in alle landen een blijvende verhoogde vraag, waar we volledig in kunnen voorzien”, aldus de zegsvrouw.

Beheer
WP Admin