Vaker Lawsonia bij Deense varkens

30-12-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Uit onderzoek van de diergeneeskundige faculteit Vetsuisse in Bern blijkt dat Deense varkens vaker besmet zijn met Lawsonia (PIA) dan varkens in andere landen.

De onderzoekers vergeleken tussen oktober 2017 en november 2018 koppels varkens in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanniƫ en Spanje op bedrijven die de voorgaande twaalf maanden last hadden van diarree. Uit proeven kwam naar voren dat 60% van de gespeende biggen op de Deense bedrijven Lawsonia onder de leden had. In Duitsland werd de ziekteverwekker op 13,3% van de onderzochte bedrijven aangetroffen en in Nederland op 9,4% van de onderzochte bedrijven.

Grote groepen gespeende biggen

Volgens de onderzoekers worden Deense biggen al vroeg in hun leven besmet met Lawsonia dan in andere landen, naar schatting een week eerder dan in andere landen. De ziekteverwekker werd vaker aangetroffen bij gespeende biggen die in grote groepen, meer dan dertig dieren, gehuisvest zijn. Ook kwam Lawsonia vaker voor wanneer een bedrijf regelmatig zinkoxide inzette om diarree te voorkomen. Daarnaast leek het roosteroppervlakte in het hok een rol spelen. Bij een roosteroppervlak kleiner dan 78% van het hok waren er meer Lawsonia-positieve dieren.

Spanje laagste percentage

Lawsonia werd via serologisch onderzoek bij een of meerdere dieren van ruim 91% van de varkensstapels aangetroffen. Over alle leeftijdsgroepen was gemiddeld 26% van alle varkens positief. Ook over alle leeftijdsgroepen telt Denemarken met 41,6% het hoogste aandeel, Duitsland kwam op 31,3%, Nederland op 24% en Groot-Brittanniƫ op 23%. Spanje had met 15,9% het laagste percentage.

van der Linde

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.